Това обявиха на брифинг здравните власти

„Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка до края на януари“. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщава NOVA.

В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от вечерта в петък, 27 ноември до 21 декември. Те са следните:

– преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. Мярката ще важи за всички ученици от 1 до 12 клас и студентите. Прекратяват се извънкласните занимания, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.

– преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

– преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

– преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение прави само посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носене на маска.

– не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 души.

– преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 години, с изключение на международните състезания, които са започнали към датата на влизане на ограниченията в сила. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

– преустановяват се посещенията във фитнесите.

– преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

– преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

– преустановяват се посещенията във всички магазини тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банките, офисите на застрахователи, доставчици на платежни услуги и телекомуникационни оператори. 

– преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

„Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Парковете и градините остават отворени, както и всички храмове – църкви, джамии, синагоги“, обяви министър Ангелов.

Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, подчерта министъра. В това число влизат малките квартални магазини, големите магазини за техника, провеждането на шофьорски курсове.

По отношение на преминаването на границите, има контрол за трети страни и такива с висока заболеваемост – при необходимост се изисква PCR тест, поясни проф. Ангелов. Във връзка с антигенните тестове, здравният министър обясни, че те все още не се признават за тест, равнозначен на PCR

„Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за навременните действия. Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност“, заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за заразени с COVID-19, намалява. Те също се разболяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност, освен таз. Ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум“, каза още председателят на щаба.

„Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на втората семица, а в края на третата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще се забави темпът на пандемията и ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага“, смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че срокът на частичния локдаун е такъв по пример на Израел и други държави, в които е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при 6 000 нови случая на ден и излезе от този 3-седмичната блокада с по около 400 новозаразени за денонощие.

„Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света, трябва да кажем, че на нашия континент заболеваемостта и смъртността са най-големи. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души и починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които решиха да не затворят училищата.

„Няма спор по въпроса, че малките деца са активни разпространители на болестта. Аз имам една надежда, която засега се оправдава – че тази година грипът ще закъснее и ще бъде не толкова агресивен“, добави доц. Кунчев.

Според директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов мерките ще дадат глътка въздух на медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

„Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение“, обясни медикът.

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите три седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и без нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

„Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск“, каза още тя. Продължава и подкрепата за лекарите на първа линия, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри.

За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

„Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор „Търговия“ остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворените сектори“, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект и да достигнем от бизнеса. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите – до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но процентът от оборота, който са загубили през 3-те седмици, също е важен такъв“, обясни той.

Снимки: Интернет

Източник: NOVA

Вашият коментар