Как жителите на селото посрещнаха Петя Кочкова, кандидатът за кмет на община Ботевград

В Новачене, ако искате да имате кофа за отпадъци, трябва да сте си платили местните данъци и такси. След това трябва да подадете искане, да превозите сами стария контейнер до БКС-то, да чакате да ви го поръчат и като пристигне след време пак лично да си го вземете от БКС-то. Ако нямате достатъчно голяма кола, нямате кофа.

Странната схема с боклука кара хората да настръхнат само при споменаването на община Ботевград и на общинскотоБКС, което би трябвало да отговаря за чистотата на селото. Темата е първата, с която новаченци посрещат кандидат-кметът на община Ботевград Петя Кочкова и Илия Илиев, който се кандидатира за кмет на селото от ПП „Движение Гергьовден“.

Разбира се, че това е абсурд, освен че е незаконно, е и посегателство върху гражданските права на жителите на селото, казват Кочкова и кандидатите за общински съветници от листата ѝ. Хората искат обещание, че това тегло ще бъде премахнато от следващия кмет и го получават.

Откриването на кампанията на „Движение Гергьовден“ започна на стълбите на читалището, много преди официалното начало, защото новаченци бързат да кажат какви са проблемите. Изненадани са, че Кочкова е наясно с повечето от наболелите въпроси и има предложения как да се решат. Оплакват се, че селото им, допреди годиниприветливо, сега запада и хората бягат.

Инфраструктурата е лоша. Улиците и тротоарите са мръсни. Новият асфалт, поставен на няколко улици, е некачествен. Коритата на реките не са почистени и няколко пъти наводняват улици и домове. Има нерегламентирани сметища. Увеличават се трайно кражбите и нарушенията на обществения ред. Няма аптека, а доскоро нямаше и апарат за кръвно налягане в медицинския кабинет. Все няма пари за физкултурниясалон в училището – местните подозират, че се подготвя за закриване. „Сещат се за нас само по избори“, протестират те. Ядосват се, че детските площадки са все по-запуснати, както и някогашната емблема на селото – паметникът на „Косматица“.

Проблемите се трупат през последните 8 години. Като не бъдат поправени навреме, стават още по-трудни за решаване, казва Петя Кочкова. В Новачене вече се е чуло за нейното намерение всяко село да предлага годишенбюджет с приоритети, така че най-важните неща да се оправят бързо. „Жизнената среда привлича или отблъсква, може да лекува или да разболява. Мръсотията разболява, а заради лошите улици хората са в постоянен риск за живота и здравето им. Ако не вземем мерки веднага, всички плащаме висока цена“, подчертава кандидат-кметицата на Ботевград. Местните подкрепят предложението ѝ за обществени обсъждания, които да определят приоритетите и решенията.

Пред пълната зала в читалището Кочкова заявява, че в центъра на нейната програма е по-доброто качество на живот на всички жители в общината, независимо в кое село живеят. Ръкоплясканията прекъсват няколко пъти думите ѝ. Посрещат с ръкопляскане и директора на местното училище Емил Ангелов, кандидат за общински съветник.

Можем и ще направим добри проекти, за да върнем интереса към селото, а с него да привлечем и инвестиции, така че има работа за новаченци, да подкрепим местния бизнес и да насърчим разширяването му, поема ангажимент Илия Илиев, чието семейство от поколения живее в селото. Затова и завършва с думите, че Новачене е с голяма история и трябва да си върне добрата слава.

Кандидатите на ПП „Движение Гергьовден“ са с номер 33 в бюлетината.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар