Ще направим обществен съвет във всяко село – така общината и гражданите заедно ще  започнат да работят за решаването на  всеки проблем, заяви Петя Кочкова.

кандидат-кметът на община Ботевград.
В четири поредни срещи в малките села Боженица, Липница и Гурково и във вилната зона „Зелин“ кандидатите за кмет и за общински съветници от „Движение Гергьовден“ се сблъскват с отчаянието на жителите им. Всеки път разговорът опира до едно и също – хората се чувстват пренебрегнати и забравени, оставени сами с проблемите си, без глас и право да изискват решения. Малките села не избират кметове, кметът на общината назначава свои наместници и резултатът е видим: хубави, но запуснати села; чудни природни дадености с неразвит потенциал.


Водата, водопроводът, канализацията – проблемът навсякъде виси отдавна. Местните общности обаче не виждат дори опит за решаването му. Разбира се, че това ще е големият приоритет на екипа ни, казва Кочкова. Без вода не може и тя е задължително условие за качеството на живот и за здравето на хората.  


Над Боженица е средновековното укрепление Боженишки Урвич, археологически паметник на културата, но как да дойдат туристи, като не се полагат грижи и канавките стоят непочистени? Жителите на селото настояват да се оправи уличното осветление, да се стегне сградата на кметството, да се направи детска площадка, кметството да поеме стопанисването на старото килийното училище, пенсионерският клуб, който е в помещение под наем, да стане собственост на общината… На селото му трябва грижовна ръка, за да се превърне в притегателно място за туризъм, казват местните. Молят Петя да помогне. И да не забравя, че селото се нуждае от медик.


Със здравния кабинет започват и в Липница. Китното планинско село иска да оживи сградата на училището, да развие възможностите си, но първо трябва да се оправят водата, пътят, електричеството. Като слушаш какви са проблемите на хората, имаш чувството, че се връщаш в по-миналия век, токова много време е пропуснато за облагородяването на селото.  


В Гурково посрещат Кочкова и екипа ѝ със списък с неуредици: неасфалтирани улици, водопровод, които трябва да се довърши, парк за залесяване. И тук водата е лоша, резервоарите не се почистват редовно, пречиствателната станция отдавна не работи. Домът за деца се руши. Никой нищо не прави за детската площадка. Още личат пораженията от наводненията… Медик! Поредното село, в което нуждата от медицинско лице е остра. Всъщност проблемът с медиците не е нерешим, за разлика от други райони на страната, въпрос е на малко усилие и организация, казва Кочкова и дава за пример как по време на кампанията е намерила фелдшер, готов да поеме здравния кабинет в едно от селата.


„Зелин“ също трупа от години недоволство. Водата, идваща от язовира, е мътна, а в някои части изобщо няма вода. За сметка на това, като завали, пътят се превръща в река и има нужда от отводняване. Хората се чувстват в капан през зимата, защото няма снегопочистване. И осветление няма по много от улиците, и табели няма на улиците в „Чеканица“. И удобен транспорт до града няма.
Кандидатите на „Движение Гергьовден“ поемат съвсем конкретни ангажименти и подчертават важното, но отдавна неспазвано правило: общината се издържа от данъците на гражданите и те имат пълното право да определят как и за какво да харчи парите им. Това ще е първата промяна, която Кочкова ще въведе като кмет.  


Кандидатите за кмет и общински съветници от „Движение Гергьовден“ са номер 33 в бюлетината.

Вашият коментар