Тази сутрин представители на партия „Възраждане“ са влезли в „Майчин дом“ с цел решаване на трудово – правен спор, възникнал преди дни в лечебното заведение. Това съобщиха от болницата.

Преди две седмици д-р Елена Георгиева-Иванова беше освободена от поста временно изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ). Д-р Георгиева-Иванова отказа четири предложения да продължи работа като редови лекар в клиниката, настоявайки единствено да бъде началник на клиниката, без да покрива задължителното по закон изискване за позицията – да е хабилитирано лице.

От „Майчин дом“ изразяват съжаление, „че д-р Георгиева-Иванова и нейният случай бяха употребени за политически цели. Подобни партийни кампании са против интересите на лекарите, акушерите, всички служители, и разбира се, срещу интересите на нашите пациенти“, допълниха от „Майчин дом“. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение продължава работа, спазвайки най-високите медицински стандарти.

Преди седмица Съветът на директорите и ръководителите на всички клиники и звена на „Майчин дом“ единодушно се противопоставиха на „опити за атака и политизиране“ на случая. От лечебното заведение призоваха да се прекрати злонамерената кампания срещу „Майчин дом“.

След освобождаването на д-р Георгиева – Иванова от поста началник на клиниката последва протест, организиран от синдикат „Защита“.

Протестът беше пред Министерството на здравеопазването (МЗ), където протестиращите показаха пред журналисти одит, извършен в болницата от звеното „Вътрешен одит“ на Министерство на здравеопазването. На заседание на парламентарната комисия по здравеопазването миналата седмица депутатите обсъдиха казуса с освобождаването на д-р Георгиева и резултатите от одита с министъра на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев, пише БТА.

Тогава министър Меджидиев посочи, че Агенцията за държавна финансова инспекция не е констатирала нарушения по данните от одита. От здравната комисия задължиха министър Меджидиев на следващото заседание да покаже резултатите от последните три проверки, извършени в „Майчин дом“.

Вашият коментар