Компанията за продажба на самолетни билети, Airtickets подбра за вас някои от най-любопитните факти, които са малко известни сред хората.  

1. Най-дългият полет в света отне около 30 часа.

Така наречената услуга „Двоен изгрев“, предлагана от авиокомпания по маршрут от Австралия до Шри Ланка 1943-1945г., често е продължавала над 30 часа, като пътниците виждат изгрева два пъти. Днес най-дългият полет е по маршрута от Сингапур до Ню Йорк със средно време за пътуване от 17 часа и 50 минути.

2. Най-краткият полет е отнел по-малко от две минути.

Невероятно, но най-краткият полет, опериращ между съседните острови Уестрей и Папа Уестрей в Шотландските острови Оркни, отнема около минута и половина. Като най-бързият записан полет отнема по-малко от 50 секунди.

3. Японските железници раздават „сертификати“ за закъснения от повече от пет минути.

Японските влакове, за които се смята, че са най-точните в света, издават на пътниците „сертификат за закъснение“, ако влакът закъснява с повече от пет минути по разписание. Документите могат да бъдат показани на шефове или учители, за да обяснят закъснението на пътника. Сертификати за закъснение се издават и на някои влакове в Германия и Париж.

5. Индийските влакове превозват приблизително 23 милиона пътници всеки ден.

Това е цялото население на Австралия. Освен това, ако бъдат разположени в една линия, релсите от железопътната мрежа на Индия могат да обиколят света един път и половина.

6. Пилотите и вторите пилоти не ядат едно и също преди полет.

Като част от стандартната конвенция, пилотите и вторите пилоти не ядат една и съща храна преди полет. Тази практика е с цел на предотвратяване на хранително отравяне (или по-лошо). Ако един от пилотите е недееспособен (не може да напусне тоалетната), тогава другият пилот може да поеме.

7. В двата края на Китай е едно и също време.

Въпреки че обхваща пет географски часови зони, Китай има само едно определено време, което се спазва в цялата страна. Китайското стандартно време е UTC+8.

Снимка: Интернет

Вашият коментар