В България професионалният счетоводен услуги се появяват приблизително в началото на 1990 година или от самото начало на прехода; годишният ръст на търсенето на тази услуга е средно 40-50%, което е много.

 

Място на счетоводните къщи при бизнес компаниите

 

В условията на намаляващ оборот компаниите са готови да преминат към външни източници, за да получат гаранция за висококачествено счетоводство и представяне на отчети навреме. Развитието на сектора се влияе положително от непрекъснатото укрепване на администрацията в данъчната сфера и редица законодателни новости. Властите ясно сигнализират на бизнеса: ще останат само онези, които са в състояние да демонстрират максимална икономическа ефективност и същевременно са абсолютно законосъобразни. При тези условия оптимизацията на процесите и нуждата от обръщане към професионалисти станаха очевидни. От своя страна доставчиците на счетоводни услуги се срещат наполовина с клиентите си. Предвид трудната икономическа ситуация те променят структурата на услугите или ценовите нива, разработват и въвеждат нови продукти. Като цяло можем да кажем, че България се движи по пътя на европейските страни, където предоставянето на счетоводни услуги е независим и добре развит вид бизнес.

 

Автоматизация на бизнеса и счетоводните услуги

 

Автоматизацията на бизнеса е едно от основните условия за успех на всяка организация, независимо от нейната структура, мащаб и обхват на дейност.

Година след година държавата усложнява счетоводството на малкия и среден бизнес и затяга санкциите за нарушения. По този начин имаше задължение за водене на електронен документооборот с данъчните органи; за сделки с ДДС – предоставяне на списък на всички покупки и продажби, за да може онлайн проверката да съпостави документите на доставчика и купувача. Очевидна е нарастващата тенденция в нуждата от качествени счетоводни услуги. Индивидуалните предприемачи и малките фирми постепенно отказват да си сътрудничат с нови счетоводители, предпочитайки реномирани счетоводни къщи, чийто опит и висока степен на автоматизация на бизнес процесите им позволяват да работят точно, без грешки и на достъпни цени.

Освен малкия бизнес, има и други групи фирми, които традиционно са сред клиентите на агенциите, предоставящи счетоводни услуги:

Големи компании, за които наемането н счетоводна кантора е по-прост, по-евтин и по-ефективен от откриването на корпоративен разплащателен център, чието изплащане ще отнеме години.

По отношение на разпределението по отрасли последните анализи показват, че основният потребител на счетоводни услуги е търговският сегмент.

 

Правните нужди на фирмите и счетоводните услуги

 

Фирмите често поръчват правна поддръжка заедно със счетоводство. Тъй като сътрудничеството между клиента и професионалния счетоводител се развива, такива видове услуги като консултации по високоспециализирани правни и търговски въпроси, поддръжка на банкови сметки, съхранение и сортиране на документи в офиса на счетоводната  къща, доставка и получаване на документи от включени са и контрагенти в границите на града и т.н. Към външните изпълнители се обръщат за оптимизация, стандартизация и компетентно изпълнение на счетоводните функции. В същото време прозрачността на бизнеса е важна. Наличието на сиви счетоводни схеми в икономиката остава фактор, възпрепятстващ развитието на счетоводните услуги. Компаниите и индивидуалните предприемачи, които крият доходите си и укриват данъци, очевидно не се стремят да предоставят на трети страни достъп до финансова информация. За много компании, особено регионалните, цената на счетоводните услуги остава значителна.

 

Заключение

 

„Стоеви консулт“ ООД предлагат пълен набор от счетоводни и данъчни услуги за своите клиенти под формата  на онлайн счетоводство – без физически офис. За клиенти, които желая физически офис и контакт сме подсигурили подобно услуга, чрез наши доверени партньори за градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Пазарджик. За повече информация посетете нашия сайт schetovodniuslugi.bg и се свържете с нас.