„Всичко, което диша“  – номинираният за Оскар® в категория ‚Най-добър документален филм‘ и най-награждаваният документален филм за годината е наличен от днес в стрийминг платформата HBO Max. Филмът е оригинална продукция на HBO и дело на режисьора Шаунак Сен.

Самият живот е родство. Всички сме общност на въздуха. Човек не бива да се вторачва в разликите между всичко, което диша.“

Трейлър: https://youtu.be/19l-klelGDI

Всичко, което диша проследява двама братя, които посвещават живота си на усилията да защитят черната каня*, величествена хищна птица, от съществено значение за екосистемата на Ню Делхи, която с тревожни темпове започва да намалява като гледка в небето. На фона на токсичността на околната среда и социалните вълнения, „братята кани“ прекарват ден и нощ, грижейки се за съществата в импровизираната болница за птици в мазето си. Филмът изследва връзката между каните и братята мюсюлмани, които им помагат да се върнат в небето, предлагайки хипнотизираща хроника на съжителството между видовете.

 

Награди: Приветстван като „един от най-добрите филми на 2022 г.“ от New York Times, Всичко, което диша, имаше премиера на филмовия фестивал „Сънданс“ през 2022 г. и беше избран за носител на Голямата награда на журито в конкурса за документални филми в световното кино. През май миналата година той стана първият филм, който спечели наградите за най-добър документален филм както в Сънданс, така и в Кан, като взе наградата Златно око за най-добър документален филм в Кан. Филмът беше достъпен в кината от дистрибуторите Submarine Deluxe и Sideshow в определени територии и спечели наградата за най-добър документален филм на Gotham Awards. Носител е на четири награди IDA Documentary Awards, включително за най-добър документален филм, и на две отличия Cinema Eye, включително за изключителен документален филм. Всичко, което диша също е номиниран за най-добър документален филм на наградите Independent Spirit и BAFTA и е номиниран от Гилдията на режисьорите (DGA), Гилдията на продуцентите (PGA) и Амерканското сдружение на операторите (ASC).

Номинациите на Warner Bros. Discovery  за тазгодишните награди „Оскар“, чието 95-то издание ще се проведе на 13 март, включват още номинации за пълнометражните филми Елвис и Батман и за документалните Навални и All the beauty and the bloodshed, който към момента не е наличен в стрийминг платформата у нас.

* Черната каня (Milvus migrans) е дневна граблива птица от род Кани. Среща се и на територията на България и е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие, също така е вписан в Червената книга на Република България.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com