Летните горещини могат да бъдат истинско предизвикателство за поддържането на красива и здрава градина. Високите температури и интензивното слънчево излъчване могат да причинят стрес и увреждане на растенията, ако не се предприемат подходящи мерки. От порталът за земеделци Zem.bg съветват как да се грижите за вашата градина и двор през горещите летни месеци.

1. Редовно поливане

Поливането е от съществено значение през лятото. Най-доброто време за поливане е рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски и изпаряването е минимално. Използвайте методи за капково напояване или поставете маркучи с малки дупки, за да осигурите равномерно и дълбоко поливане на растенията. Избягвайте поливането по обяд, когато слънцето е най-силно, защото водата може бързо да се изпари.

2. Мулчиране

Мулчирането е отличен начин да задържите влагата в почвата и да предпазите корените на растенията от прегряване. Използвайте органичен мулч като дървесни стърготини, слама или компост, като покриете почвата около растенията. Мулчът не само помага за задържането на влагата, но също така предпазва почвата от ерозия и намалява растежа на плевелите.

3. Защита от слънцето

Някои растения може да се нуждаят от допълнителна защита от интензивното слънчево излъчване. Използвайте сенници, градински чадъри или специални мрежи за сянка, за да предпазите по-чувствителните растения. Разположете по-високите растения така, че да осигуряват сянка на по-ниските и по-чувствителни към слънцето.

4. Подрязване и грижа за растенията

Редовното подрязване на растенията помага за премахване на увредените и изсъхнали части, което стимулира нов растеж и намалява стреса върху растението. Отстранете прецъфтелите цветове, за да предотвратите излишното разходване на енергия. Премахнете също и изсъхналите листа и клони.

5. Подхранване

Летните жеги могат да изчерпят хранителните вещества в почвата. Използвайте органични торове или компост, за да подхраните растенията си. Приложението на торове трябва да бъде редовно, но в умерени количества, за да се избегне прехранването, което може да бъде също толкова вредно, колкото и липсата на хранителни вещества.

6. Борба с вредителите

Високите температури и сухото време могат да създадат благоприятни условия за размножаване на вредители. Проверявайте редовно растенията за наличие на насекоми и болести. Използвайте природни методи за борба с вредителите, като например сапунен разтвор, чеснов спрей или растителни екстракти. Избягвайте химическите препарати, които могат да увредят екосистемата на градината.

7. Засаждане на устойчиви на жега растения

Избирайте растения, които са устойчиви на горещини и суша. Сукулентите, кактусите, лавандулата и розмаринът са примери за растения, които се справят добре при високи температури и ниска влажност. Така ще имате по-малко грижи и повече наслада от вашата градина.

8. Вентилация на оранжериите

Ако имате оранжерия, осигурете добра вентилация, за да предотвратите прегряването на растенията вътре. Използвайте вентилатори или отворете прозорците и вратите на оранжерията през деня, за да позволите циркулацията на свеж въздух.

С подходящи грижи и мерки вашата градина и двор могат да процъфтяват дори и в най-горещите летни дни. Помнете, че най-важното е редовното поливане, защитата от слънцето и подхранването на растенията. Така ще се наслаждавате на красива и здрава градина през целия летен сезон.