Среброто е ценен метал, известен със своя лъскав външен вид и ковкост. Използва се в различни индустрии, включително бижута, електроника и медицина. Когато става въпрос за закупуване на сребърни бижута, разбирането на качеството и чистотата на среброто е от решаващо значение. Тази статия ще предостави цялостен преглед на качествени бижута от сребро, включително различните степени на чистота, разликата между стерлингово и чисто сребро и как да проверите автентичността и качеството на сребърно бижу.

Степени на чистота

Едно от първите неща, които трябва да разберете за среброто, е, че то не е еднородна субстанция. Състои се от 92,5% сребро и 7,5% други метали, обикновено мед. Това съотношение се определя от стандарта за чистота, известен като проба. Пробата е мярка за количеството чисто сребро в даден артикул. В Съединените щати сребърните предмети обикновено се маркират с числото 925, което показва, че съдържат 92,5% сребро.

Други често срещани проби включват:

  • Проба 800: Съдържа 80% сребро и 20% други метали;
  • Проба 900: Съдържа 90% сребро и 10% други метали;
  • Проба 925 (стерлингово сребро): Съдържа 92,5% сребро и 7,5% други метали (обикновено мед);
  • Проба 950: Съдържа 95% сребро и 5% други метали;
  • Проба 1000 (чисто сребро): Съдържа 100% сребро, без никакви добавки;

Стерлингово сребро срещу чисто сребро

Най-често срещаната форма на сребро, използвана в бижутата, е стерлинговото сребро, отбелязано с проба 925. Това означава, че съдържа 92,5% сребро и 7,5% други метали, обикновено мед. Добавянето на мед към среброто го прави по-здраво и устойчиво на изкривяване и надраскване. От друга страна, чистото сребро, отбелязано с проба 1000, е направено от 100% сребро и е по-меко и податливо на надраскване или деформиране.

Как да проверите автентичността и качеството на сребърно бижу

Когато купувате сребърни бижута, важно е да проверите тяхната автентичност и качество, за да сте сигурни, че получавате това, за което плащате. Ето няколко начина да направите това:

  • Маркировка за проба: Потърсете печат за проба върху самото бижу или вътре в него. Това може да бъде под формата на число (напр. 925) или буквата „S“ (означаваща стерлингово сребро).
  • Тест за одраскване: Среброто е мек метал, така че можете леко да го надраскате с нокът или пила за нокти. Ако оставите ясна следа, вероятно е истинско сребро.
  • Магнитният тест: Среброто не се привлича от магнити. Така че, ако вашето бижу е привлечено от магнит, вероятно е имитация, направена от друг метал, като неръждаема стомана.
  • Тегло и усещане: Истинските сребърни бижута обикновено са по-тежки и имат гладък, копринен вид в сравнение с имитациите.