The Eastergate е един от първите полски Max Original сериали, чиито снимки започнаха през март 2024 г. Трилърът навлиза в света на съвременния шпионаж по време на зараждащ се конфликт и международни вълнения. Той рисува ярка картина на тайния свят, като същевременно изследва личните борби на главния герой, хванат в мрежата на тайните служби.

The Eastergate проследява Ева Огниниец, която след лични премеждия има за цел да напусне тайните служби и да започне отначало. Всичко обаче се преобръща, когато нейният партньор, също агент, е разкрит от руското разузнаване и изчезва мистериозно. Сюжетът се развива през пролетта на 2021 г. в Беларус (Минск), Полша и Русия.

Сериалът изследва механизма на провокацията на глобалната сцена, както и битката между разузнавателните агенции в свят, обхванат от сложността на хибридната война. Заглавието (в превод Източната врата) се отнася до прохода Сувалки, който е признат за една от трите най-горещи точки в Европа – критична територия за защита на източния фланг на НАТО и поддържане на регионалната стабилност.

В ролята на Ева влиза полската актриса Лена Гора, а режисьор на сериала е всепризнатият Ян П. Матушински.

Родена в Полша, Лена започва актьорската си кариера на 16 години и продължава да играе на сцената в Лондон и Ню Йорк. Нейният телевизионен дебют е главната женска роля в сериала The King of Warsaw през 2019 г. Превъплъщението ѝ в ролята на собствената й майка в Imago – филм, на който тя също е сценарист, получава признание и награди, една от които за най-добра полска актриса за главна роля на 48-мото издание на филмовия фестивал в Гдиня. Лена е и носителка на наградата Bella Women’s Golden Angel за най-добра европейска актриса за 2023 г.

Ян П. Матушински е един от най-интересните творци на европейски филми. Той е носител на „Златен лъв“ на филмовия фестивал в Гдиня за The Last Family. Режисьор е на сериала Król, както и на филма Leave No Traces – полският кандидат за Оскар през 2022 г. Скоро предстои премиерата на неговия международен проект Minghun, в който в главната роля е Марчин Дорочински.