Документалният Discovery Original филм „Под повърхността: Спасяването на коралите“ е с премиера по Discovery на Деня на Земята – 22 април от 20:00 ч. Фимът е плод на сътрудничеството на Warner Bros. Discovery (WBD) и Red Sea Global (RSG) и е завладяващ разказ, който хвърля светлина върху въздействието на изменението на климата върху кораловите рифове и защо това е толкова важно. ТРЕЙЛЪР

Red Sea Global е разработчикът зад регенеративните туристически дестинации Червено море и Амаала. Той има за цел да демонстрира защо опазването на околната среда е неразделна част от развитието на туризма. Това включва и изграждането на глобалната осведоменост относно жизненоважния принос на кораловите рифове за поддържане на екосистемата на планетата. За първи път филмът беше ексклузивно представен по време на съпътстващо събитие, организирано от RSG, на 28-ата конференция на ООН за изменението на климата, проведена през 2023 г. в Дубай.

Продуциран от компания Park Village, носител на BAFTA, и режисиран от наградения с Emmy® и номиниран за награда BAFTA британски режисьор Иън Дери, „Под повърхността: Спасяването на коралите“ проследява необикновеното пътешествие на Салма Шaкeр, умел свободен гмуркач от Саудитска Арабия, докато изследва дълбините на новаторската работа на учените от Red Sea Global и Университета за наука и технологии „Крал Абдула“. Историята, разказана през призмата на Салма, е едно вълнуващото изследване на предизвикателствата, пред които са изправени кораловите рифове в световен мащаб. Филмът, който включва и завладяващо посещение на рифовете в Мексико, постига деликатен баланс между научни факти и емоционално въздействие.

В основата на филма е фокусът върху неоткритите рифове по крайбрежието на Червено море на Саудитска Арабия. RSG има за цел да разкрие мистериите на тази територия, демонстрирайки нейното уникално биоразнообразие и неразделната роля, която играе в поддържането на глобалната екосистема. Разказът ще се задълбочи в потенциалните ползи от изследването на коралите в Червено море за екосистемите по целия свят.

Ние в Red Sea Global сме вдъхновени от природата и водени от науката. Нашите дестинации, първата от които отвори врати за гости миналата година, са дом на някои от най-зашеметяващите корали на света. Те са и сред най-издръжливите, но дори коралите в Червено море не са непобедими. Нашите учени използват иновативни техники за защита, подхранване и възстановяване на нашите корали, като същевременно предават знания за поддържане на кораловите рифове по целия свят.„, каза Джон Пагано, главен изпълнителен директор на Red Sea Global. „В „Под повърхността: Спасяването на коралите“ целим да подчертаем красотата и уязвимостта на тези подводни чудеса и да обърнем внимание на значението на глобалното сътрудничество за опазването на нашите океани.

Кери Макавой, директор и ръководител на Factual Channels, Discovery Networks EMEA в Warner Bros Discovery, споделя: „Изключително горди сме да представим нашето партньорство с Red Sea Global във филма „Под повърхността: Спасяването на коралите“, който ще бъде излъчен на Деня на Земята. Warner Bros. Discovery се ангажира да използва силата, която притежава в разказването на истории, за да вдъхнови зрителите да направят необходимата промяна и този филм е перфектен пример за това.

Едина Константинеску, старши директор Маркетинг EMEA & International, Social Good- Discovery Networks в Warner Bros. Discovery, каза: „Социалното благо е важен приоритет за нас в Warner Bros. Discovery и се стремим да повишаваме осведомеността относно социалните и екологични проблеми, пред които нашият свят е изправен постоянно. Нашите марки ни дават възможност да достигнем до милиони хора по целия свят и съм горда, че „Под повърхността: Спасяването на коралите“ ще бъде излъчен по Discovery Channel в САЩ, Европа, Турция, Близкия изток, Африка и Азия и ще насочи светлината на прожекторите върху значението на защитата на рифове по света. Искаме нашите зрители да разберат, че могат да помогнат и да бъдат част от решението за справяне с проблемите на околната среда и климата и се надявам, че този филм ще вдъхнови публиката ни да направи промяна за по-добро утре.

Филмът използва приноса на разновидна група експерти, за да осигури контекст за текущото състояние на рифовете в световен мащаб, тяхното значение в глобалната екосистема, предизвикателствата, пред които са изправени в международен план, и текущите усилия за справяне с тези предизвикателства.

Документалният Discovery Original филм „Под повърхността: Спасяването на коралите“ е с премиера по Discovery на Деня на Земята – 22 април от 20:00 ч.