Край на практиката да се правят ремонти, без хората предварително да бъдат информирани какво предстои, как ще изглежда, колко ще струва, колко време ще продължат строителните работи. Край на решенията, без предварително да бъде потърсено мнението на хората, каза Петя Кочкова пред жители на Врачеш.

Преди 2 седмици местни хора организираха протест, след като случайно разбрали, че вместо плочки по тротоарите им ще бъде поставен асфалт. 80 души са направили подписка, в която се казва, че Врачеш не е задният двор на община Ботевград. От 6 месеца дишат праха от проточилия се ремонт на ул. „3-ти март“ и накрая се оказва, че за част от тротоарите няма плочки. Ако не бяхме дочули за асфалта, щяха да ни поставят пред свършен факт, а сега, уж случайно, дойде Гавалюгов и обеща плочки, ама да вярваме ли на предизборни обещания, коментират хората.

Кандидат-кметът на община Ботевград Петя Кочкова от „Движение Гергьовден“ описва намерението си във всяко село да има обществен съвет, който да участва във вземането на решенията за селото. Кандидатът за кмет на селото Димитър Димитров добавя, че гражданският контрол ще е ефективен, не само на думи. И ще се отнася не само за ремонтите, а и за решенията на Общинския съвет.

Жителите на селото одобряват плана за обществените съвети и за редовни срещи с кмета на общината. Омръзнало им е от проблеми, които се трупат и за които никой не ги пита – още неасфалтирани улици, липса на тротоари, пътят за гробището е в ужасно състояние, незаконните сметища. Залата на читалището е пълна с хора, които искат да бъдат чути. Екипът на „Движение Гергьовден“ записва болките – и общите, и на отделни граждани.    

Абсурдно е през 21-ви век елементарните битови условия във Врачеш да са толкова лоши, съгласяват се кандидатите на „Движение Гергьовден“. Селото е най-голямото в общината и има дълга история и традиции като фестивала на бъчвата. Но не използва целия си потенциал според Димитър Димитров и местните хора.

Към края на срещата списъкът с проблеми за решаване е набъбнал: още детски и спортни площадки, стадионът, поддържане на градинките на двата площада, чистене и косене на гробищния парк, задържане на децата в основното училище „Отец Паисий“, поддържане на пътя до манастира, по-удобна схема на обществени транспорт за учениците и за работещите извън селото…

Много от проблемите опират до работата на БКС и нередовното почистване, включително на коритата на реките и канализацията, защото споменът от тазгодишните наводнения е още пресен. Опират и до организацията и отношението на кмета досега, казват местните хора.  

Поздрав към присъстващите отправи слънчевата и лъчезарна певица Станислава Димитрова- Съни.

Вашият коментар