Кандидат-кметът на община Ботевград: Ще направим обществен съвет и ще вземаме решенията заедно с вас

„Като ти потрябва кмета, него все го няма в кметството. Идеш да му кажеш, че те е страх от бабаитите, от саморазправите и побоите – няма го. На кого да кажеш, че има нужда от някой належащ ремонт, от косене, от почистване. Голямо село сме, не е редно“ – възрастните хора в Трудовец са натрупали огорчение и искат селото да се управлява отговорно. Гледат с очакване към инж. Васил Христов, кандидата за кмет на селото от „Движение Гергьовден“.

Васко отговаря, че да си кмет не е работа като всяка друга – трябва да си на разположение и в кметството, и по телефона. Той е млад човек, поредно поколение кореняк от Трудовец. Върнал се е въпреки възможностите, които му дават двете университетски дипломи по счетоводство и зооинженерство. С добро управление, благоустрояване на инфраструктурата образованите младите хора ще искат да останат, затова се кандидатирам за кмет на Трудовец, казва Васил.
Децата в селото намаляват, защото условията в училището се влошават. Много родители водят малчуганите на детска градина и на училище в Правец. Петя Кочкова, кандидат-кметът на община Ботевград, отдавна наблюдава процеса като директор на основното училище „Никола Й. Вапцаров“, сред най-добрите в цяла Софийска област. Ще въведем делегирани бюджети за детските градини и финансиране за маломерните паралелки в училищата, за да се оправи материалната база и да осигурим на децата съвременна среда за обучение, казва тя.
Някога е имало делегиран бюджет и за  селата. Кметовете са знаели с колко пари разполагат на година иса  си правели сметката как да поддържат селото. Трябва да върнете тази добра практика. Сега за една лопата трябва да се молиш на кмета в Ботевград, настоява възрастен мъж, дошъл сред първите на срещата с Петя и Васко.

Местните хора имат дълъг списък с проблеми и искат бързи и качествени решения. Библиотеката да се модернизира. Училището да се стегне и да стане европейско. Автогарата – също и да се види чия собственост е. Оплакват се, че водата хем е мръсна, хем няма налягане, а цената висока. Никой не знае, кога последно са почиствани каптажите на селото. Токът спира често, неокастрените стари клони на дърветата късат жиците. Кандидатите за кметове слушат внимателно и отговарят: ще се   правят годишни планове към Стратегията ,които стриктно ще изпълняваме. Поема ангажимент в Трудовец и във всички села в общината да се направят обществени съвети и заедно с кмета да вземат решения за местните проблеми. Хората подкрепят намерението ѝ.

Чрез строг контрол ще се подобри рязко качеството на ремонтите, защото лошият ремонт винаги излиза скъпо. През май в селото е станало наводнение заради  непочистените и лошо поддържани речни корита. Незаконните сметища влошават положението. Хората настояват, че трябва да се мисли преди да дойде бедствие, вместо след това да се справят сами с щетите. Ще правим прозрачни обществени поръчки, така че да защитим обществения интерес, поемат ангажимент Кочкова, Христов и кандидатите за общински съветници от „Движение Гергьовден“.
 
Всички са съгласни, че главната улица трябва да се асфалтира. Градинката пред магазина също чака. Подмяната на ВиК мрежата е спешна.
 
В края на срещата трудовчани поръчват още нещо: да се оправи и пътят до местността Поп Нако. Природата е хубава, но достъпът е труден. И трябва да се поддържа чисто, служителите от БКС да се разпределят по населени места , да се уточняват задачите за всеки ден и да се контролира изпълнението.
Трудовец и трудовчани заслужават много повече от направеното!

Вашият коментар