Защо пътят между 6-те махали на Краево и центъра на селото е в толкова лошо състояние? Защо жителите трябва да укрепват сами с подръчни средства пропадналия път в Маринков дол? Защо не се почистват канавките, та пътят се наводнява и асфалтът се рони? Защо няма тротоари на обиколния път, който минава през Рашково и Радотина? Защо направиха пътя за Игнатица (Врачанско) черен вместо да го преасфалтират и защо камионите с трупи от гората го разбиват? Защо няма парапети около опасните участъци по улиците, огледала за обратно виждане на завоите, пешеходни пътеки и „полегнали полицаи“…? Защо няма полицаи, за да спират колите, когато карат с 80 км в час през селото?…

Кандидат-кметът на община Ботевград Петя Кочкова е поканила жителите на трите села на среща. Изслушва ги с внимание и си записва жалбите им. Салата са малки и затова кметът на Ботевград назначава кметските им наместници. За последните 4 години там са се натрупали куп нерешени проблеми.
Пътищата и тротоарите, водопроводите и канализацията, нередовното почистване и липсата на достатъчно контейнери за боклук и строителните отпадъци, занемаряването на големия парк в Рашково и превръщането му в бунище, поголовната сеч… Жителите на трите села – Краево, Рашково и Радотина, засипват с въпроси Петя Кочкова и кандидатите за общински съветници. Проблем се оказа и работното време от 7.00 до 10.00 в магазините на местната производителна кооперация в трите малки села. Хората казват, че отдавна чакат някой да им обърне внимание. Кочкова се съгласява с тях, че повечето проблеми не търпят отлагане, защото поставят в риск живота, здравето и безопасността на хората.
Когато казва, че в нейната програма за управление най-важното е да се подобрят условията за живот дори и в най-малките села, я засипват с още молби.

Да, ще заздравим връзката на общината с трите села, ще променим правилата, така че да решаваме всеки наболял въпрос навреме, казва Кочкова. Ще планираме година за година .Хората се съгласяват с нейната идея кметските наместници да формират бюджет за съответното населено място на база приоритетни дейности и отрано да знаят с какви средства ще разполагат .

Да, служителите  от БКС трябва да се разпределят  по населени места  , за да се върши  ефективно работата: изчистване на канавки , зелени площи, улици ,ремонтни дейности на общинските площи и др. Обратната връзка – отзивите на жителите, ще покажат къде са проблемните места, а общината ще подобри организацията, продължава Кочкова.

Да, общината трябва да се постарае да подготви добри проекти, за да получи финансиране по програмата за селските райони, добавя тя.

В края на срещата хората са по-спокойни и казват, че имат още идеи как да се съживят обезлюдяващите села. Това е пътят – да си говорим непрекъснато и да мислим заедно за идеите, тогава нещата ще се случват и по-бързо и по-добре, казва Петя.
Кандидатите за кмет и за общински съветници на Движение Гергьовден са номер 33 в листата.

Вашият коментар