Документалният филм, копродукция на HBO и Smarty Pants Shooter, спечели и в категориите „Най-добър режисьор“ за Николай Стефанов и „Най-добър монтаж“ за Стоян Велинов

Българският документален филм “Нямаш място в нашия град”, който е наличен за гледане в HBO Max в Европа, получи признание на провелите се вчера награди на Съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов“. Екипът се качи на сцената три пъти за отличията за „Най-добър режисьор“ за Николай Стефанов, „Най-добър монтаж“ за Стоян Велинов и за „Най-добър документален филм“.

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=L0TTNebHmCM

Ралица Големанова, продуцент на филма, сподели „За мен и целия екип е чест да получим най-високото отличие за документален филм на българската филмова гилдия. Горди сме, че след като „Нямаш място в нашия град“ беше селектиран на над 20 от най-добрите международни филмови фестивали, той бе оценен професионално и в България. Освен много радостно, това за мен е и знак, че има място за различно кино, което търси дълбочина и нови гледни точки.“

Николай Стефанов, който използва изключително интимен подход при заснемането на филма с безпрецедентен достъп до неговите герои – част от фен клуба на пернишкия футболен отбор, благодари на екипа на филма и на организаторите на наградите за стойностното събитие.

Ако някой има съмнение дали българското кино, игрално или документално, е на международната сцена – то определено е там и се забелязва. Само година след завършването си “Нямаш място в нашия град” е с един от най-дългите списъци с международни фестивални селекции сред документалните ко-продукции на HBO от европейски държави. Но най-хубаво е да си признат на своя територия и от свои. Радваме се на успеха на българския екип на филма и че той бе забелязан и избран за българска ко-продукция от нашия директор документалистика за Европа – Ханка Кастелицова, за да може днес този проект да вълнува и критиката и зрителите“., сподели Виктория Иванова, от HBO, Warner Bros. Discovery.

През своите 81 минути, филмът-наблюдение на режисьора Николай Стефанов пренася зрителя в град  Перник през историите на няколко негови жители, част от фен клуба на местния футболен отбор. Копродукцията на HBO Max и българската компания Smarty Pants Shooter е достъпна за гледане  у нас и още 19 държави в Европа в стрийминг платформата и продължава да има и кинопрожекции в страната.  Любителите на преживяването на голям екран ще имат възможност да гледат филма на следните дати: София – 28 май, Дом на киното; Велико Търново – 8 юни, ТАМ; Кюстендил – 8 и 9 юни, Драматичен театър Кюстендил; Пловдив – 9 юни, Лъки Пловдив; Варна – 15 юни, ReBonkers.

Фотокредит: официални снимки от церемонията –  Яна Лозева за СБФД (Ралица Големанова и Николай Стефанов)

Вашият коментар