Spy/Master, най-новата Max Original продукция, е първият румънски сериал, избран за Берлинския международен филмов фестивал. Заснет в Букурещ и Будапеща, копродуциран от Warner TV Serie (Германия), сериалът ще има своята световна премиера в рамките 73-тото издание на „Берлинале“ днес, 20 януари.

От тази година Берлинският международен филмов фестивал, в сътрудничество с Deadline, въвежда награда в категорията „Серия Берлинале“, която до момента даваше първи поглед до забележителни международни  сериали, но не ги категоризираше. За първи път на „Берлинале“ 2023 един от сериалите ще получи отличие в тази категория, което я превръща в състезателна. Новата награда представлява признание за промяната на навиците за гледане на публиката и откроява амбициозни и иновативни сериали.

 

Действието в Spy/Master се развива в разгара на Студената война и обхваща една седмица от живота на Виктор Годяну (Алек Секаряну – „Амонит“, „Рукс“), дясната ръка и най-близкия съветник на Николае Чаушеску. Годяну обаче има тайна – той е двоен агент и трябва да избяга от Румъния и Чаушеску, преди прикритието му да бъде разкрито. Само с един шанс да остане жив, той използва дипломатическо пътуване до Германия като трамплин към Щатите. Подпомогнат от агент под прикритие на Щази (германската актриса Свенджа Юнг – „Императрица“) и предприемчив агент на ЦРУ (Паркър Сойърс – „На юг с теб“, „Мумията“), Годяну трябва да се измъкне от КГБ и от двама агенти от собствената си страна (Ана Улару  – „Сибир“, „Ад“ и Лърентиу Банеску – „В сенките“, „По-близо до луната“), напълно наясно, че неговото дезертиране поставя жена му (Андреа Василе – „В сенките“) и дъщеря му (Александра Боб – „Гимнастичките“) в опасност.

 

Spy/Master е по сценарий на Адина Садану и Кърстин Питърс, режисиран от Кристофър Смит (Подстанция Темпъл). Оператори са Бен Уилър (Туристът, Бебето) и Адам Филенц. Антъни Рут, Джонатан Янг и Анке Грайфенедер са изпълнителни продуценти. Йоанина Павел е творчески продуцент. Виктория Петрани и Юдит Сос са продуценти за Proton Cinema, а Тудор Реу е продуцент за Mobra Films. Сериалът е продуциран от Proton Cinema и Mobra Films.

 

Джонатан Янг, изпълнителен продуцент за HBO Max, споделя „Spy/Master е уникална румънска история с напълно естествен международен контекст. Работихме с някои от най-добрите ни сътрудници от Румъния, както и от Унгария, ГерманияОбединеното кралство и Полша. Надяваме се, че сме създали сериал, който ще говори директно на румънската публика, както и ще заинтригува и развълнува международната публика.

Фактът, че бяхме избрани от Берлинале, е чудесен старт за екипа и изключително вълнуваща възможност за премиера на шоуто пред международна публика в компанията на най-добрите международни сериали.“ – допълва Янг.

 

Йоанина Павел, креативен продуцент, споделя: „За нас е голяма чест да бъдем избрани в тази категория и да представим Spy/Master пред публика на фестивала. Както и да покажем, че румънските и въобще творците от Централна източна Европа,  могат да бъдат също толкова успешни с жанровата телевизия, както с авторското си кино. Сериалът е рядък вид комбинация между артистична чувствителност към тематиката и фикция, резултат от международен актьорски състав и екип, събрани от отлична история, която вдъхнови всеки един от нас. Надявам се, че всички, които изгледат първите епизоди на Берлинале, ще почувстват, че отдадеността ни се отплаща във всеки кадър – и ще искат да видят какво следва!

 

Абонатите на HBO и HBO Max ще гледат новия оригинален сериал на Spy/Master през май 2023 г.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com