Spy/Master, най-новата Max Original продукция, е първият румънски сериал, избран за Берлинския международен филмов фестивал. Заснет в Букурещ и Будапеща, копродуциран от Warner TV Serie (Германия), сериалът ще има своята световна премиера в рамките 73-тото издание на „Берлинале“ днес, 20 януари.

От тази година Берлинският международен филмов фестивал, в сътрудничество с Deadline, въвежда награда в категорията „Серия Берлинале“, която до момента даваше първи поглед до забележителни международни  сериали, но не ги категоризираше. За първи път на „Берлинале“ 2023 един от сериалите ще получи отличие в тази категория, което я превръща в състезателна. Новата награда представлява признание за промяната на навиците за гледане на публиката и откроява амбициозни и иновативни сериали.

 

Действието в Spy/Master се развива в разгара на Студената война и обхваща една седмица от живота на Виктор Годяну (Алек Секаряну – „Амонит“, „Рукс“), дясната ръка и най-близкия съветник на Николае Чаушеску. Годяну обаче има тайна – той е двоен агент и трябва да избяга от Румъния и Чаушеску, преди прикритието му да бъде разкрито. Само с един шанс да остане жив, той използва дипломатическо пътуване до Германия като трамплин към Щатите. Подпомогнат от агент под прикритие на Щази (германската актриса Свенджа Юнг – „Императрица“) и предприемчив агент на ЦРУ (Паркър Сойърс – „На юг с теб“, „Мумията“), Годяну трябва да се измъкне от КГБ и от двама агенти от собствената си страна (Ана Улару  – „Сибир“, „Ад“ и Лърентиу Банеску – „В сенките“, „По-близо до луната“), напълно наясно, че неговото дезертиране поставя жена му (Андреа Василе – „В сенките“) и дъщеря му (Александра Боб – „Гимнастичките“) в опасност.

 

Spy/Master е по сценарий на Адина Садану и Кърстин Питърс, режисиран от Кристофър Смит (Подстанция Темпъл). Оператори са Бен Уилър (Туристът, Бебето) и Адам Филенц. Антъни Рут, Джонатан Янг и Анке Грайфенедер са изпълнителни продуценти. Йоанина Павел е творчески продуцент. Виктория Петрани и Юдит Сос са продуценти за Proton Cinema, а Тудор Реу е продуцент за Mobra Films. Сериалът е продуциран от Proton Cinema и Mobra Films.

 

Джонатан Янг, изпълнителен продуцент за HBO Max, споделя „Spy/Master е уникална румънска история с напълно естествен международен контекст. Работихме с някои от най-добрите ни сътрудници от Румъния, както и от Унгария, ГерманияОбединеното кралство и Полша. Надяваме се, че сме създали сериал, който ще говори директно на румънската публика, както и ще заинтригува и развълнува международната публика.

Фактът, че бяхме избрани от Берлинале, е чудесен старт за екипа и изключително вълнуваща възможност за премиера на шоуто пред международна публика в компанията на най-добрите международни сериали.“ – допълва Янг.

 

Йоанина Павел, креативен продуцент, споделя: „За нас е голяма чест да бъдем избрани в тази категория и да представим Spy/Master пред публика на фестивала. Както и да покажем, че румънските и въобще творците от Централна източна Европа,  могат да бъдат също толкова успешни с жанровата телевизия, както с авторското си кино. Сериалът е рядък вид комбинация между артистична чувствителност към тематиката и фикция, резултат от международен актьорски състав и екип, събрани от отлична история, която вдъхнови всеки един от нас. Надявам се, че всички, които изгледат първите епизоди на Берлинале, ще почувстват, че отдадеността ни се отплаща във всеки кадър – и ще искат да видят какво следва!

 

Абонатите на HBO и HBO Max ще гледат новия оригинален сериал на Spy/Master през май 2023 г.

Вашият коментар