Петър Шопов е собственик и главен треньор във футболна академия „Петър Шопов“. Целият му живот е тясно свързан с футбола и всичко около него. Дълги години се е състезавал в отбори като Левски Сф., Славия, Пирин Бл. и Спортист Своге у нас, както и Железник Белград, Мура, Кайрат, Дигенис и Кастория в чужбина. Покрай множеството различни предизвикателства е успял да натрупа солидни знания, които днес предава с хъс и стоицизъм на прекрасните млади таланти в собствената му школа. Неговата роля е освен да създава конкурентноспособни спортисти, така и да работи в посока изграждане на личностните характеристики на децата от школата. Ето как отговори той на нашите въпроси.

Петър, как станахте футболист?

Започнах да тренирам футбол на 6-годишна възраст. По-големият ми брат Георги ме запали той ми беше и първият треньор, докато не започнах да тренирам с отбора на родния ми град Банско. Тъй като нямаше група за моята възраст, тренирах с 3 години по-големи от мен. На 13 години дойдох в школата на Левски, където тренирах до 18-годишен, след което с прекъсване от година под наем в Пирин(Благоевград), бях част от мъжкия отбор на Левски за две години. Треньори в Банско ми бяха Георги Коцев и Йордан Тодев, а в Левски-Емил Спасов, Борислав Богданов и Михаил Вълчев. Играл съм за всички национални отбори, с изключение на мъжкия.

С какви трудности си се сблъсквал в начален етап на кариерата ти?

В началото на моята кариера имах трудности с адаптацията от юношеския към мъжкия футбол, най-вече от гледна точка на динамиката и интензивността в играта. Друг аспект, който отчетох години по-късно, беше способността да се справям с конкуренцията, тъй като в юношеските години си бях извоювал статут на титуляр и подсъзнателно съм свикнал с тази роля, като съм приел, че така ще продължавам и в мъжкия футбол, което се оказа грешна нагласа. Въпреки, че в първата ми година, в професионалния футбол, на 19 години, в Пирин (Благоевград), станах голмайстор на отбора и влезнахме от Б в А група. Грешните навици от детско-юношеските години оказаха влияние, макар да е имало случаи, в които съм заслужавал да играя и не ми е даван шанс, от позицията на времето осъзнах, че в такива периоди футболистът трябва да тренира още по-усилено и да не мисли дали ще играе или не, а просто да работи върху своето развитие и усъвършенстване.

Какви хора са футболистите?

За мое огромно съжаление образът на българския футболист много се различава от този на неговия колега от силно развитите футболни държави. Истинският професионален футболист е човек, който живее с футбола. Посветин е изцяло на играта и на това да се подобрява и усъвършенства дори и като професионалист, да бъде винаги в оптимална форма, която ще му позволи да играе на топ ниво и ще разгърне потенциала му в максимална степен.

Кога и как взе решение да тренираш деца?

Решението да се занимавам с трениране на деца дойде на пръв поглед случайно, през 2013г, след покана от Владимир Иванов, тогава директор на ДЮШ-Славия. Приех, въпреки, че не се чувствах подготвен исе оказа, че работата много ми харесва. Тренирах набор 2003г, в продължение на 2,5 години, след което за една година водих набор 2002г. Докато работех в Славия, усещах, че акцентът върху индивидуалното развитие ми е много по-интересен от отборната дейност. За мен футболът е техника и фантазия, самочувствие и увереност, способност за бърза преценка и взимане на оптимални решения. Когато тези умения и способности са налице, футболистът може да се пригоди към всяка тактическа система и схема на игра. Така постепенно реших да основа ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ПЕТЪР ШОПОВ и да се фокусирам върху индивидуалното развитие на децата, юношите и професионалните играчи.

Всеки бивш футболист ли може да стане треньор?

Това, че си бил
професионален футболист е предимство, ако решиш да бъдеш треньор, но в същото време не е гаранция за успех. Реално двете роли са коренно различни и без любов към работата и желание за учене и усъвършенстване, няма шанс да бъдеш добър треньор.

Всяко дете ли може да стане професионален футболист?

Темата за таланта и потенциала на децата, трениращи футбол е много стара и обширна. Аз лично вярвам, че успешни футболисти стават децата, в които бъде изградена мисловна нагласа за развитие и те се научат, че уменията, качествата и способностите във футбола са преди всичко въпрос на постоянни и целенасочени усилия, отколкото на вроден талант.

Какви качества трябва да притежава едно дете за да се развие в професионалния футбол?

Основните качества, което трябва да притежава едно дете, за да пробие в професионалния футбол са любов към играта и непримирима упоритост в полагането на усилия за своето усъвършенстване, в техническо, физическо и психологическо отношение.

Какви знания и умения трябва да притежава човек, за да работи с деца?

Работата с деца е колкото интересна и пленяваща същевременно много специфична и отговорна. Гледам на всяко дете, което тренира при мен, като на човешко същество, което ми се е доверило за постигането на собствените му мечти. На първо място треньорът на деца, трябва да обича децата. Да усеща от катво има нужда всяко отделно дете, както спортно-технически, така и като отношение и подход в тренировъчния процес. Едно полезно упражнение, поднесено по неподходящ за детето начин, с неадекватно отношение при коригиране на грешките, се превръща в стресово преживяване, което вместо да помогне, нанася вреда. Характеристиката на добрия треньор се състои от знания, умения за демонстрация и комуникация, проследяване и коригиране на допусканите грешки, по начин, който няма да стресира децата, любов и отдаденост към работата.

Какви успехи постигат децата, които тренираш?

Най-големият успех в
моята работа е постоянното усъвършенстване и подобряване на техническите умения, координацията, повратливостта, когнитивните способности и емоционалната ингелигентност, включваща разпознаване и адекватна реакция на различните емоционални състояния през които преминава футболистът по време на мач. Повишаването на самооценката и увереността са ключови сегменти, на които отделям много време и внимание. Основната парадигма в работата ми е комплексното разнитие на децата и юношите.

Разкажи ни повече за ежегодните лагери, които организираш.

Всяка година, през юли, в Самоков, се провеждат летните кампове на ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ПЕТЪР ШОПОВ. Те са три поредни, по 10 дни, за различни възрастови групи. Тренира се по два пъти на ден, по час и половина, което позволява за кратко време да постигнат осезаем напредък в техническо, физическо и психологическо отношение, съчетан с разнообразни игри и занимания в свободното от футболни занимания време. Групите са по 12 деца, с цел да бъде обърнато внимание на всяко едно дете и то да се прибере след кампа много по-можещ и уверен в себе си футболист.

Вашият коментар