Петър Шопов е собственик и главен треньор във футболна академия „Петър Шопов“. Целият му живот е тясно свързан с футбола и всичко около него. Дълги години се е състезавал в отбори като Левски Сф., Славия, Пирин Бл. и Спортист Своге у нас, както и Железник Белград, Мура, Кайрат, Дигенис и Кастория в чужбина. Покрай множеството различни предизвикателства е успял да натрупа солидни знания, които днес предава с хъс и стоицизъм на прекрасните млади таланти в собствената му школа. Неговата роля е освен да създава конкурентноспособни спортисти, така и да работи в посока изграждане на личностните характеристики на децата от школата. Ето как отговори той на нашите въпроси.

Петър, как станахте футболист?

Започнах да тренирам футбол на 6-годишна възраст. По-големият ми брат Георги ме запали той ми беше и първият треньор, докато не започнах да тренирам с отбора на родния ми град Банско. Тъй като нямаше група за моята възраст, тренирах с 3 години по-големи от мен. На 13 години дойдох в школата на Левски, където тренирах до 18-годишен, след което с прекъсване от година под наем в Пирин(Благоевград), бях част от мъжкия отбор на Левски за две години. Треньори в Банско ми бяха Георги Коцев и Йордан Тодев, а в Левски-Емил Спасов, Борислав Богданов и Михаил Вълчев. Играл съм за всички национални отбори, с изключение на мъжкия.

С какви трудности си се сблъсквал в начален етап на кариерата ти?

В началото на моята кариера имах трудности с адаптацията от юношеския към мъжкия футбол, най-вече от гледна точка на динамиката и интензивността в играта. Друг аспект, който отчетох години по-късно, беше способността да се справям с конкуренцията, тъй като в юношеските години си бях извоювал статут на титуляр и подсъзнателно съм свикнал с тази роля, като съм приел, че така ще продължавам и в мъжкия футбол, което се оказа грешна нагласа. Въпреки, че в първата ми година, в професионалния футбол, на 19 години, в Пирин (Благоевград), станах голмайстор на отбора и влезнахме от Б в А група. Грешните навици от детско-юношеските години оказаха влияние, макар да е имало случаи, в които съм заслужавал да играя и не ми е даван шанс, от позицията на времето осъзнах, че в такива периоди футболистът трябва да тренира още по-усилено и да не мисли дали ще играе или не, а просто да работи върху своето развитие и усъвършенстване.

Какви хора са футболистите?

За мое огромно съжаление образът на българския футболист много се различава от този на неговия колега от силно развитите футболни държави. Истинският професионален футболист е човек, който живее с футбола. Посветин е изцяло на играта и на това да се подобрява и усъвършенства дори и като професионалист, да бъде винаги в оптимална форма, която ще му позволи да играе на топ ниво и ще разгърне потенциала му в максимална степен.

Кога и как взе решение да тренираш деца?

Решението да се занимавам с трениране на деца дойде на пръв поглед случайно, през 2013г, след покана от Владимир Иванов, тогава директор на ДЮШ-Славия. Приех, въпреки, че не се чувствах подготвен исе оказа, че работата много ми харесва. Тренирах набор 2003г, в продължение на 2,5 години, след което за една година водих набор 2002г. Докато работех в Славия, усещах, че акцентът върху индивидуалното развитие ми е много по-интересен от отборната дейност. За мен футболът е техника и фантазия, самочувствие и увереност, способност за бърза преценка и взимане на оптимални решения. Когато тези умения и способности са налице, футболистът може да се пригоди към всяка тактическа система и схема на игра. Така постепенно реших да основа ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ПЕТЪР ШОПОВ и да се фокусирам върху индивидуалното развитие на децата, юношите и професионалните играчи.

Всеки бивш футболист ли може да стане треньор?

Това, че си бил
професионален футболист е предимство, ако решиш да бъдеш треньор, но в същото време не е гаранция за успех. Реално двете роли са коренно различни и без любов към работата и желание за учене и усъвършенстване, няма шанс да бъдеш добър треньор.

Всяко дете ли може да стане професионален футболист?

Темата за таланта и потенциала на децата, трениращи футбол е много стара и обширна. Аз лично вярвам, че успешни футболисти стават децата, в които бъде изградена мисловна нагласа за развитие и те се научат, че уменията, качествата и способностите във футбола са преди всичко въпрос на постоянни и целенасочени усилия, отколкото на вроден талант.

Какви качества трябва да притежава едно дете за да се развие в професионалния футбол?

Основните качества, което трябва да притежава едно дете, за да пробие в професионалния футбол са любов към играта и непримирима упоритост в полагането на усилия за своето усъвършенстване, в техническо, физическо и психологическо отношение.

Какви знания и умения трябва да притежава човек, за да работи с деца?

Работата с деца е колкото интересна и пленяваща същевременно много специфична и отговорна. Гледам на всяко дете, което тренира при мен, като на човешко същество, което ми се е доверило за постигането на собствените му мечти. На първо място треньорът на деца, трябва да обича децата. Да усеща от катво има нужда всяко отделно дете, както спортно-технически, така и като отношение и подход в тренировъчния процес. Едно полезно упражнение, поднесено по неподходящ за детето начин, с неадекватно отношение при коригиране на грешките, се превръща в стресово преживяване, което вместо да помогне, нанася вреда. Характеристиката на добрия треньор се състои от знания, умения за демонстрация и комуникация, проследяване и коригиране на допусканите грешки, по начин, който няма да стресира децата, любов и отдаденост към работата.

Какви успехи постигат децата, които тренираш?

Най-големият успех в
моята работа е постоянното усъвършенстване и подобряване на техническите умения, координацията, повратливостта, когнитивните способности и емоционалната ингелигентност, включваща разпознаване и адекватна реакция на различните емоционални състояния през които преминава футболистът по време на мач. Повишаването на самооценката и увереността са ключови сегменти, на които отделям много време и внимание. Основната парадигма в работата ми е комплексното разнитие на децата и юношите.

Разкажи ни повече за ежегодните лагери, които организираш.

Всяка година, през юли, в Самоков, се провеждат летните кампове на ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ ПЕТЪР ШОПОВ. Те са три поредни, по 10 дни, за различни възрастови групи. Тренира се по два пъти на ден, по час и половина, което позволява за кратко време да постигнат осезаем напредък в техническо, физическо и психологическо отношение, съчетан с разнообразни игри и занимания в свободното от футболни занимания време. Групите са по 12 деца, с цел да бъде обърнато внимание на всяко едно дете и то да се прибере след кампа много по-можещ и уверен в себе си футболист.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com