Връх Снежанка прие факела на мира и получи паметна плоча с призив за световен мир, приятелство и разбирателство


От 1 до 6 август Пампорово е домакин на седмия национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ и първия национален гвардейски ученически лагер на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ под надслов „Младите хора на България – обединени“. Участие в лагера взимат известни български личности, световни и олимпийски шампиони, които дават личен пример и мотивират децата да изградят добри навици за здравословен начин на живот. В богатата със спортно-образователни дейности програма на лагера, активно участие взимат и бегачите от Световния пробег на мира, считан за най-дългата мирна щафета на земното кълбо.


Връх Снежанка в Пампорово се присъедини към хиляди красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство. Това се случи с официалното откриване на плоча, провъзгласяваща емблемата на туризма в тази част на Родопите и Пампорово за т.нар. „цвете на мира”. Всъщност, това е третият връх в света след Матерхорн в Швейцария и Денали в Аляска, на който се поставя такъв паметен знак. Освен отбора от бегачи, пренасящ пламтящия факел на мира, в церемонията се включиха момчетата и момичетата с диабет от „Докосни дъгата“, младите гвардейци, зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, домакините от Пампорово АД, както и спортните звезди Ивет Горанова, Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Йордан Минчев, Христо Христов и Даниел Александров. Под животворния звук на гайдата на Стоян Гушков и магичният глас на Гергана Чолакова бе пресъздадена и магията на родопската песен, с което събитието се превърна в истински празник на българското единство, защото Родопите и Пампорово са сред местата, които ни събират и обединяват.


„Със своята величествена красота, сила и тишина. Пампорово и връх Снежанка вдъхват усещане за поразителен мир, напомняйки ни за източника на творението. Този мир, изграден върху любовта и чувството за единство, ще помогне на човечеството да създаде свят на всеобща хармония. Този вътрешен мир, който започва в сърцето на всеки от нас, ще промени съдбата и лицето на земята“, споделиха бегачите от Международната щафета след поставянето на плочата.

 

Програмата на лагера включва много забавления в курорта – разнообразни активности в приключенски парк „Язовира“, занимателни игри с любими анимационни герои, горски преходи и ежедневни спортни занимания. Вчерашният ден донесе „космическа“ изненада за децата, като ги срещна с един от символите на Родопите и България – Валя Балканска. Лагерът завършва с вечер на талантите и парад на младите гвардейци, превръщайки се в незабравим и емоционален празник и мил спомен от Пампорово за всички участници.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com