Александра Саздова стартира благотворителна инициатива с цел да помогне за личностното развитие на всеки абитуриент. Как се стигна до идеята , за връзката между децата и родителите и още интересни теми, може да прочетете в интервюто, което Александра Саздова даде за нас .

-Александра, през май стартирахте инициативата за безплатни консултации за абитуриенти. Как дойде идеята?

– Идеята да помагам на младите се зароди в момента в който започнах да практикувам професията си. Това винаги е било главна цел за мен. Кампанията да помагам на абитуриентите е част от моята цел, а именно да помагам на младите хора, тепърва започващи нови етапи в живота си. Няма нищо по-ценно от това да има кой да подпомогне започналите процеси. Понякога имат насоки за бъдещето си, но и често нямат. Но дори и да нямат, с правилните въпроси, винаги стигаме до правилните отговори. В процеса на работа излиза много информация, която е полезна и за бъдещето развитие на клиента. Младите са бъдещето! Точно поради тази причина, реших да подаря на всеки абитуриент, имащ желание за развитие във всяка област по една коуч среща .

Смятате ли, че днешните младежи, трябва да обръщат по-голямо внимание на ценностната си система, а не на материалното?

– Смятам, че всеки човек трябва да обръща внимание на ценностната си система. За младите е препоръчително! Ако не го разберат сега, ще го научат по трудния начин в бъдеще. Личната ни ценностна система определя знанието ни, за това кое е добро, важно, красиво и градивно за нас. Трябва да се научат, че да търсят стойност в нещата е едно от най- важните неща. Не може да искат да карат скъпа кола, а това да не им носи никаква стойност?! Трябва да осъзнаят, че първо е труда, после плодовете. Тук идва и грешката на родителите. Когато дават всичко на готово на децата си ги лишават от истинските и ценните уроци в живота. Трябва да научим децата си да се борят, да успяват и да се наслаждават на успехите си. За мен е грешно това прекалено задоволяване . Ценностната система се определя в 3 етапа. Първият е от 0 до 7, вторият период от 8 до 13г. И от 13 до 21 годишна възраст. Като през тези периоди главно приемаме ценности на нашата среда и семейство. След това всичко е в нашите ръце.

Какво ги провокира да искат скъпи коли, маркови дрехи, скъпи телефони … ?

– Провокира ги, това че ги има – скъпите телефони, коли и вещи. Това е разковничето, че колкото повече има, толкова повече искаме да притежаваме. Но важно е как ще го придобием, колко ще го оценим и дали всичко това ни носи стойност. Информацията в днешно време е на един клик разстояние. Отваряш и започваш да гледаш как живеят хората. Но на никой не му се гледа как някой копае в градината и си е качил снимка, всеки предпочита да гледа луксозни почивки по екзотични места. Няма лошо-,но нека се опитаме да го постигнем сами. В никакъв случай не агитирам за монашеския начин на живот или голяма скромност, но не може да нямаш разумно основание и да искаш да имаш всичко.

-Вие също сте майка. На какво се стремите да научите децата си ?

– Да, майка съм на две деца. Момче на 9 и момиче на година и половина. Стремя се да ги науча да бъдат добри и борбени хора. Да не пречупвам тяхната индивидуалност. Никога не ги сравнявам с други деца. Това е най- голямата грешка на родителите. Да си мислят, че когато сравнят двтето си с друго, то ще вземе да прилича на него. Все едно му казваме: „ Хей, виж Иван колко по- добър е във футбола от теб!„, – и очакваме той да се амбицира да го настигне, но напротив. То чува-„ Виж, Иван е по- добър от теб. Защо Иван не беше моето дете? „ Дори да не сме искали да кажем това, детето го разбира по такъв начин, че му оставя трайна следа в съзнанието . Започва да мисли, че от него няма да стане добър футболист. Така убиваме всякаква мотивация и желание за всичко. Децата трябва да бъдат приемани от родителите си такива каквото са. Както децата ни приемат нас, такива каквито сме. Силната връзка между „родител-дете“ ще помогне във времето. Не изградите ли силна връзка, в някакъв момент от живота ви просто метафорично ще останете без дете. Опитвам се да ги насочвам към това да изграждат себе си с добро, защото с лошо не се постига нищо. Когато изградиш един добър и психически здрав човек, той ще може да взима решенията сам за себе си. Оставям сина ми да взима решения, което също е много важно, за да може след това да разбере, че той носи последствията от взетите решения. Разбира се в рамките на допустимото и здравословното за възрастта му.

-Има ли бъдеще за лайф коуч?

-Лайф Коуча е човекът, който търси потенциала в своя клиент. Намираме бъдещите възможности и провокираме клиента да подхожда смело, отговорно и целеустремено към целите си. Когато работиш за доброто на хората, няма как да няма успех. Вижте, всяко нещо започнато с добра мисъл, просто няма как да не бъде успешно. Все повече се налага професията и става все по- търсена. Аз се занимавам професионално повече от 3 години и мога да кажа, че виждам как се развива и как става все по популярна и успешна за хората.

-Какви са наблюденията относно търсенето на подобни услуги в България ?

– Наблюденията ми са, че все повече хора наблягат на това да започнат живот без ограничения и искат да открият възможностите си. Започват да търсят човека който ще им помогне и го откриват в наше лице.

-Кои са най-любимите Ви аспекти от професията Ви ?

– Любимата ми страна е, когато видя промяната у човека отсреща, но още по- любимо ми е когато той я осъзнае. Когато осъзнае, че всичко зависи от него и че не трябва да чака нищо. Любимо ми е главно осъзнаването. Което не винаги на момента носи, щастие на човека. Да осъзнаеш не винаги е това, което очакваш, но тогава започва промяната. Тогава вече искаш да се промениш, за да промениш света и идеологията си.

-Какво трябва клиента да даде от себе си, за да приложи нещата, които получава в обучението си с вас?

-Първо, трябва да дойде по свое собствено желание за промяна или постигане на цел. След това е нужно само постоянство и желание за всичко с което иска да се занимае.

-Кога човек трябва да се обърне към вас?  

-Когато се чувства несигурен в това, което прави. Когато иска да постигне нещо в живота си, но не знае какво. Когато е объркан, напрегнат, стресиран. За всичко, свързано с човешкото ментално здраве може да помогне НЛП Коуча.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар