С наближаването на летния сезон все по-често се замисляме къде да прекараме почивка си – на море или на планина. По-далновидните вече са избрали дестинация и остава само да изчакат отпуската да започне. Независимо дали ще отдъхватe на морския бряг или ще се наслаждаватe на прохладата в планините е добре, освен любимите си летни дрехи, да предвидите в багажа си място и за пробиотичен продукт, за да не Ви изненадат неприятно летните стомашно-чревни вируси.

Какъв пробиотик е препоръчително да се пие преди море?

Всъщност ползите при приемът на пробиотик са забелязват при ежедневна профилактика в рамките на няколко месеца. Пробиотичните продукти подпомагат поддържането на баланса на нашата стомашно-чревна флора и могат да окажат благоприятен ефект при състояния като запек или диария, подуване и други. За да си осигурите баланс по време на почивката, започнете от рано приемът на пробиотик.

Полезно ли е да имате подръка пробиотик, когато тръгвате на почивка и ще пътувате с малки деца?

Лятото е сезонът, през който се увеличава рискът от инфекции с ентеровируси. Симптомите, с които се характеризират, са болки в корема, диария, повръщане, температура, отпадналост. Обикновено пътищата на предаване са въздушно-капков път (чрез кашляне, кихане) или фекално-орален (чрез замърсени ръце или хранителни продукти).

Малките деца са по-уязвими към тези инфекции, поради факта, че имунната им система е все още в период на развитие, а и улисани в игрите, те забравят за добрите хигиенни навици и често биват изкушени от храни предлагани от улични търговци. Отделно една продължителна диария може бързо да доведе до обезводняване при малките деца, което за тях може да бъде опасно.

Ето защо като превантивна мярка, според някои специалисти, е препоръчителен приемът на пробиотик поне 2-3 седмици преди почивката на море или планина. Добър вариант е пробиотик за деца с тиндализирани бактериални култури, тъй като имат добър профил на безопасност и бърз ефект. Разбира се, предварителният прием на пробиотик не гарантира на 100% безпроблемно протичане на почивката и не изключва посещение при специалист ако състоянието се влоши много.

Възрастните също не са застраховани от стомашно-чревен дискомфорт по време на почивката. За тяхната профилактика могат да изберат пробиотик комбинация от лактобацили и бифидобактерии, а за удобството и пълноценната почивка ще допринесе ако го приемате веднъж дневно.

Подготвяйки багажа за лятната почивка, не забравяйте да запазите място освен за слънчевите очила и доброто настроение и за Вашият любим пробиотик! Приятно пътуване!

 

Вашият коментар