Сериозните трудности за автомобилния бранш в световен мащаб ще направят изложението в София още по-интересно

Автомобилен салон в София ще има! При това скоро, след по-малко от два месеца – от 3 до 12 юни. Изложението традиционно е част от официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA), който в нормални времена включва 12 изложения в света за годината, половината от които са на Стария континент, а само три от тях са в страни от ЕС. Според него софийският автосалон трябваше да се проведе миналата есен през октомври, но беше отложен с няколко месеца, при положение, че почти всички други изложения бяха отменени. През последните две години пандемията от COVID-19 преобърна изцяло живота ни, пренареди приоритетите, пренастрои икономиките. Микроскопичният корона-вирус, който иначе се плаши от сапун и топла вода, успя да свали в нокдаун и гигантската автомобилна индустрия. Все още заради него през тази година ще се организират само седем големи изложения за леки и лекотоварни автомобили, от които само две в Европа – в Париж и София. Това превръща нашият предстоящ салон в събитие с изключително важна роля в бранша за целия континент.

Изминалата 2022 г. бе успешна за нашия автомобилен пазар. По данни от „Пътна полиция” в България през 2021 година са били продадени 31 196 нови коли, което е с 14% повече от кризисната 2020 година. Щеше да е добре, ако спрем със сравненията дотук. Но за да е ясна цялата картина, трябва да отбележим, че година по-рано – през 2019, резултатът е с 28 процента по-висок от 2021 г. Тъкмо се надявахме да започне преодоляването на проблема с липсващите чипове и доставките на автомобили да влезнат в по-нормален ритъм, но вместо това дойде друга криза, която може да доведе до нови и по-големи затруднения. Въпреки това очакваме автомобилният салон в София да даде мощен тласък на бизнеса. Нищо не може да се сравни с блясъка и мириса на новите автомобили в залите на „Интер Експо Център”. Българските клиенти знаят все повече и повече за новостите в актуалните модели, но е съвсем различно, когато те могат да видят новите екземпляри на живо и събрани на едно място, да ги сравнят в детайли, да се консултират със специалисти и дори да ги покарат. Над 80 ще бъдат автомобилите, готови за тест драйв с начална точка „Автомобилен салон София”.

В „Интер Експо Център” тази година няма да има просто представяне на нови модели. Това изложение ще прерасне във всеобхватно преживяване за любителите на нови автомобили и технологии, за професионалните посетители, а и за тези, които просто обичат вълнуващи, сигурни и модерни коли. Някъде между иновациите и оборудването, изяществото на детайлите в дизайна и мощните конвенционални или пъргавите електрически двигатели ще се установи изключителният статут на юбилейното 25-то автомобилното изложение в София в началото на юни тази година като глобална комуникационна платформа на вълнуващия технологичен прелом, който преживяваме в момента.

В рамките на събитието, съвместно между „Автомобилен Клъстер България” и „Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България” (ААП), ще се проведе кръгла маса на 3 юни 2022 г., на която представители на изпълнителната и законодателната власти и бизнеса ще дискутират въпросите за състоянието на мобилността и за създаване на държавна политика за устойчиво развитие на безопасен и екологосъобразен автомобилен парк в България.

Посетителите ще могат да се докоснат до новите модели на 32 автомобилни бранда. Трите германски премиум гиганта ще ни впечатлят с моделите си: премиера на новия флагман на Audi – A8, който идва с усъвършенстван дизайн и иновативни технология за дигитализация на светлините за повече безопасност и перфектна видимост, както и уникалният електрически спортист Audi RS e-tron GT. От BMW също са подготвили куп вълнуващи премиери, сред които се отличава уникалният по рода си изцяло електрически модел BMW iX, който комбинира най-доброто от трите свята – динамика на спортист, проходимост на SUV и комфорт на лимузина. Електрическата гама на баварците е допълнена от изцяло новото BMW i4, базирано на Серия 4 Gran Coupe, но се задвижва с ток и се зарежда от контакта. Mercedes-Benz ще покаже новата супер луксозна S-класа, както и цялата електрическа EQ-гама, включваща кросоувърите EQA, EQB и EQC, луксозната електрическа лимузина EQS и работливият eSprinter.

Огромно ще е разнообразието на електрифицираните и чисто електрическите автомобили, начело с избрания през март за европейски Автомобил на годината Kia EV6. Дебют ще осъществи и изцяло новият Kia Niro, който вече се предлага с три вида свръхмодерни електрифицирани системи на задвижване – хибридно електрическо (HEV), plug-in хибридно (PHEV) и изцяло електрическо на акумулаторни батерии (BEV). Ще видим и най-достъпния нов електрически автомобил Dacia Spring със стартова цена от 36 700 лева. Там ще е и изцяло електрическата гама ID. на VW, с премиери на кросоувърите ID.4 GTX, ID.5 и ID.5 GTX. За първи път на автосалона ще видим новият флагман на Mazda – CX-60 с Plug-in хибридно задвижване; пак от Япония ще дойде и Mitsubishi Eclipse Cross PHEV. Очаква се за първи път пред българска публика да бъде показано изцяло новото електрическо Renault Megane E-TECH, което съчетава размерите на хечбек от компактния сегмент с излъчването на SUV и задвижване на ток с нулеви емисии. Там ще е и най-спортният Plug-in хибриден модел на Peugeot – 508 Sport Engineered. Корейската марка Hyundai ще покаже изцяло новия електромобил IONIQ 5; за първи път ще бъде показан и новият китайски електрически модел ORA CAT, който се отличава с ретро дизайн и има автономен пробег от над 400 км. Skoda пък ще демонстрира новата визия на първото си електрическо купе Enyaq Coupe RS iV. Новост ще е Plug-in хибридният SUV Suzuki Across, както и първият електромобил на Toyota – bZ4X. Чарът си ще раздава новата Honda e, както и много други модели на различни марки.

Най-голям ще е изборът измежду предложения в най-бурно развиващия се сегмент на SUV и кросоувъри. На щанда на Volkswagen ще можем да се запознаем отблизо с новия Taigo, както и с обновените T-Roc, Tiguan и Touareg. Ще сме свидетели и на дългоочаквана премиера на новия Citroen C5 X; луксозната френска марка DS Automobiles ще покаже първия си кросоувър DS 4, обявен за най-красив автомобил на 2022 г. на фестивала Automobile International. Премиера на Honda у нас ще направи новият градски кросоувър HR-V с иновативен самозареждащ се хибриден агрегат и автоматична трансмисия, който изразходва едва 4,1 л/100 км в града. Great Wall Motors, ще покаже два нови модела от SUV-гамата – компактния Haval Jolion и третото поколение Haval H6. На щанда на Nissan посетителите ще могат да видят третото поколение на бестселъра Qashqai, който освен с бензинов турбодвигател, е наличен и с иновативна задвижваща система от батерия с висока мощност и силов агрегат, интегриран с бензинов двигател и електромотор. Opel ще покаже обновените Crossland, Grandland и Mokka. Френският лъв Peugeot ще дефилира с обновените кросоувъри 3008 и 5008; там ще е и Sportage – бестселърът на Kia в този клас. Японската марка Subaru ще представи на автосалона новия голям кросоувър Outback, както и обновения Forester, моделна година 2022. И двата модела залагат на двигател Boxer и системата AWD за симетрично задвижване на всички колела. Куп новости ще демонстрира и корейският SsangYong – флагманския всъдеход Rexton, SUV-моделите Tivoli, XLV и Korando, както и обновените пикапи Musso и Musso Grand.

Не си мислете, че всичко ще е само ток, хибриди и кросоувъри. Все още и традиционалистите ще има на какво да се възхищават. Opel ще покаже новите Astra и Corsa, Peugeot пък – третото издание на компактния хечбек 308, който има и чудесен дизелов вариант. Очаква се и премиерата на елегантния седан DS9 – флагманът в гамата на марката, който издига безопасността и комфорта на съвсем друго ниво. Звездата на щанда на Skoda ще бъде новата Fabia, която наскоро беше избрана за „Кола на годината” на България и „Градски автомобил на годината 2022” от журито на Прес Авто Клуб България.

На щанда на „Мото-Пфое” пак ще бъде пренаселено от модели на четири марки и отново ще има много конски сили, но този път голяма част от тях ще бъдат електрически. Ford ще представи за първи път на автомобилен салон новия изцяло електрически спортен кросоувър Mustang Mach-E GT, който се задвижва от два електромотора с мощност 487 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3,8 секунди. Там ще бъде и новият Range Rover, който неслучайно е наричан „Императора”, заради ненадминатия лукс, пословичната проходимост и първокласния комфорт. За първи път посетителите ще могат да видят изцяло електрическото Volvo XC40 Recharge с мощност 408 к.с. и автономен пробег на ток над 400 км.

Както обикновено за посетителите ще има много изненади, възможности за награди, съпътстващи мероприятия и срещи с интересни хора от автомобилния спорт. Ще намерите най-добрите предложения за застраховки, лизинг и огромно разнообразие от автомобилни продукти, услуги и интересни идеи.
Работно време на Автомобилен салон София 2022:

  • 03.06.2022 г. – Ден за журналисти и VIP гости
  • 04-05.06.2022 г. и 11-12.06.2022 г. /двата уикенда/ – от 10:00 до 19:30 ч.
  • от 06.06.2022 г. до 10.06.2022 г. /делнични дни/ – от 10:30 до 19:30 ч.
    Билети: https://www.eventim.bg/bg/bileti/avtomobilen-salon-sofiya-2022-sofia-inter-expo-center-1237730/performance.html
    Предпремиерен бизнес билет – 35 лв.
    Възрастни – (понеделник – петък) – 10 лв. /онлайн: 8,00 лв.
    Възрастни – (събота – неделя) – 12 лв. / 10,00 лв.
    Възрастни – след 17:00ч. – 8 лв. / 6,00 лв.
    Деца / Ученици от 8 до 16г. – 6 лв. / 5,00 лв.
    Деца – след 17:00ч. – 4 лв. / 3,00 лв.
    Семеен – 2 +2 (понеделник – петък) – 22 лв. / 18,00 лв.
    Семеен – 2 +2 (събота – неделя) – 25 лв. / 20,00 лв.
    Групов билет 5 билета +(понеделник-петък) /1бр.- 8лв / 7,00 лв.
    Групов билет 5 +(събота-неделя) /1бр.- 10 лв / 8,00 лв.

website – https://sofiamotorshow.bg ;
Facebook – SofiaMotorShow2022;
Events – Sofia Motor Show 2022

Вашият коментар