Бременността и раждането са невероятно стресови периоди и тялото претърпява големи промени и хормонални колебания преди, по време и след раждането. Освен това грижата за бебе, докато се възстановява от вагинално раждане или цезарово сечение, е изтощително предизвикателство и за двамата нови родители. Естествено е да изпитвате стрес и емоции по време на тази адаптация, но приблизително от 3% до 6% от хората изпитват клинично значими, изтощителни симптоми на промени в настроенията, които отговарят на критериите за следродилна депресия (PPD).

Хората, които се борят с този вид депресия, могат да изпитат депресивни симптоми или значително безпокойство. Въпреки че тези симптоми могат да бъдат страшни, има доказали се с времето ефективни възможности за лечение на депресия с помощта на професионален психотерапевт. С подходяща подкрепа и лечение можете да се справите и да се възстановите от симптомите на PPD.

Психотерапия срещу следродилна депресия

Както при други видове депресия, PPD може да се лекува с помощта на психотерапия като има няколко базиращи се на доказателства подходи за лечение, специално предназначени за лечение на симптомите, които се появяват при следродилната депресия.

Когнитивно-поведенческата терапия при депресия

Проведени са обширни изследвания относно когнитивно-поведенческата терапия с родители след раждане. Изследванията постоянно показват, че тези протоколи за лечение могат да намалят симптомите на депресия и да насърчат здравословна привързаност между родителя и детето, както със, така и без допълнителен прием на медикаменти. Освен това, базираните на привързаност терапии, включващи както родителя, така и бебето, могат да лекуват следродилната депресия и да подобрят резултатите от родителството. В допълнение към лечението на симптомите на настроението при този вид депресия, тези видове терапии наблягат на здравословната връзка с детето, смекчавайки проблемите с привързаността, които могат да възникнат, когато родителят се бори с психичното си здраве.

Лекарства за следродилна депресия

Някои нови родители се колебаят могат ли да използват лекарства за лечение на следродилна депресия поради големите си опасения, свързани с кърменето. Въпреки всички ползи, кърменето, когато не е най-здравословният избор за родителя и бебето, може да изостри симптомите на следродилната депресия. Ако вие и вашият личен психотерапевт решите, че лекарствата за справяне с депресия са правилният избор за вас, то е хубаво да знаете, че имате различни опции. Много хора, които се борят със следродилната депресия, се възползват от антидепресанти, които могат да бъдат безопасни за приемане по време на бременност или по време на кърмене като трябва да попитате психотерапевта си какво е подходящо и безопасно във вашата ситуация.

Следродилна психоза

Ако изпитвате маниакални симптоми и/или психоза, както и депресия, може да изпитвате следродилна психоза, а не следродилна депресия. За следродилна психоза, както и за по-тежки случаи на PPD, вашият психотерапевт може да препоръча стабилизатори на настроението за лечение на вашите симптоми. Освен това, ако изпитвате затруднения с тестването на реалността, желанието да нараните себе си или детето си, или имате пристъпи на измамни убеждения, може да се възползвате от антипсихотични лекарства за справяне с тези симптоми.

Винаги се консултирайте с психотерапевт за всички въпроси, които имате относно страничните ефекти, опасенията за безопасността или всичко, което трябва да знаете за каквито и да е лекарства, които са ви предписани да приемате.

Вашият коментар