Днес, петъчно и за настроение ще ви разходим до гр. Монтана. Ще ви срещнем с мениджъра на една от топ локациите в града – бар The Hub. Правим го при всяка удобна възможност, защото обожаваме да се наслаждаваме на чаша топъл шоколад с маршмелоу или тофи лате в уютната обстановка на бара, а вечерите се отбиваме за някой от най-добрите коктейли в града.

През този месец започна поетапно облекчаване на ограничителните мерки, свързани с пандемията, като от 21 отпада изцяло зеленият сертификат и необходимостта от наличието на такъв и за служителите. Можем ли да очакваме обаче да бъде усетен положителен ефект от ресторантьорския бранш веднага ?  

Последните две години бяха доста трудни за ресторантьорския и хотелиерския бранш като цяло. Аз мисля, че този зелен сертификат в главите на хората отпадна доста отдавна. Последствията от COVID разбира се ще останат в следващите няколко години, а както знаем в момента се води война, която вече започна да засяга цените на основни суровини и продукти, които пряко повлияват на ценообразуването по веригата преди крайния продукт да достигне до клиентите ни. В последната една година при всички кабинети били те служебен или редовен, бизнесът не получава неободхидимата му адекватна и навременна подкрепа.

Подкрепата, която се получава за тока, е крайно недостатъчна и бавна, защото сметките са с 2.5 пъти по-високи. Въпреки компенсациите, сметката, която трябва да се плати от бизнеса е двойна, а след отпадането на мораториума се очаква повишаване на цената на електроенергията и при битовите потребители. Мярката 60/40 със сегашния дизайн е труднодостъпна за повечето фирми, а към днешна дата официално не се знае под каква форма ще продължи да същестува. Към всичко това трябва да добавим и вихрещата се висока инфлация. Към момента тези съвкупности по скоро създават усещането за умeрен положителен ефект, а с идващите по-топли месеци очакванията са тренда да се запази.

 

Лесно ли се ръководи един такъв бизнес по време на криза? 

Всичко в едно заведение е комплексно – обстановка, обслужване, меню, но най-важното в едно заведение е да има собствен дух, уникална атмосфера и постоянно надграждане във всеки един аспект. Ние се стремим да поддържаме всичко това, което ни позволи да преминем през всяка една ковид криза през последните няколко години с минимални поражения. Хората отстрани гледат на управлението и работата в едно заведение през “розови очила” – забавляваш се, изкарваш много лесно едни пари, но това обаче не е така. Бизнесът е много по-тежък от много други, а ковид кризата го направи изключително тежък, ако човек иска заведението му да бъде на ниво, това означава постоянен ангажимент 365 дни в годината с максимално продължително работно време през деня, и по-възможност да не изпускаш детайла и контрола от погледа си!

 

Зад бара се случва не просто миксиране на напитки, а цяло изкуство. Какво трябва да притежава едно меню и екипа, за да бъде част от това изкуство?

Правилните рецепти, съставки, различни видове техники и добре подготвен и приятелски настроен екип зад бара и пред него. Всеки може да създаде интересно питие с екзотична съставка, това е много по-лесно, трудното е когато започнеш да мислиш за мениджмънта, как можеш да постигнеш прекрасни резултати с продукти за чието набавяне не трябва да плащаш двойно, защото е екзотично или защото локалните търговци на едро не го предлагат на пазара, също така трябва да помислиш, как локалните производители да намерят място в менюто ти.

В много барове можете да пиете много добре направен коктейл, бариста напитки и качествен алкохол. Но според мен това, което прави по-специално мястото, е отношението към работата и към хората. Всъщност това е качеството, което трябва да притежава всеки един служител в тази сфера, за да се развива. Постоянство в работата, гъвкавост и желанието, с което правиш нещата, са ключови за успеха. В края на деня, когато се прибереш, ако си си прекарал добре, ако си се забавлявал, значи си на правилното място в дадения момент. Ние се винаги се стремим да създаваме хубави спомени.

 

Интересува ли се българинът какво точно има в чашата му? Държи ли на качеството?

Голяма част от хората все повече се интересуват какво има в чинията им, същото важи и за това, което е в чашата им. Всеки си подбира все по-качествени продукти, с наша помощ хората все повече избират качеството пред количеството, този тренд въпреки наличието на пандемията и често сменящите се ограничения се прехвърля към баровете. Използват се все повече качествени продукти, съставки и алкохол.

 

Какви са очакванията ви за лятото? Ще можем ли да пием спокойно коктейли и отново “да се радваме на нормалността”?

С премахването на зеления сертификат из пространството на бара се разнася все повече чин-чин и весела глъч! Екипа ни е развълнуван да посрещне всяка следваща голяма компания гости на бара, преди отпадането на сертификата това беше рядкост. Въпреки всички трудности градския живот започва с бавен темп да се завръща към своята нормалност и лятото ще може да й се радваме пълноценно. Макар и да отлагахме част от новостите в менюто ни за по-добри времена, ние не сме спирали да следим случващото се в сферата и мога да кажа, че още от тази пролет отново ще възобновим събитийната ни програма и ще заложим на минимализъм в нашето меню с нови свежи предложения във всяка категория. Ще заложим на хубава чаша, хубав вкус и без излишни украшения.

 

Както и в живота, смесването на различни съставки от житейски събития прави коктейла на деня. С кой коктейл се асоциирате? Какво има в коктейла „Дилян“?

Основните съставки в коктейла на Дилян са: хумор, слънце, тотална отговорност към околните, но примесена с щипка непукизъм.

Перфектен, нали?

Facebook Comments Box

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com