В светлината на събитията от последните дни и седмици и случващото се в Украйна (и най-вече в пограничните райони) – това, което очакваме е да има голям отлив на туристи от Украйна, които за 2021 представляват 7 % от общият брой посещения на чужденци в България (по данни на НСИ) с 467’323 души – средно по 90-100 хиляди човека. Това означава отказани резервации.

За съжаление това няма да се отрази положително и на без това ниският брой посещения от Русия, които в последните години се движат около 100 хиляди на годишна база, съответно малко над 30 хиляди посещения в активните летни месеци.

По-лошата новина обаче е, че това ще се отрази пряко на сезонните работници от Украйна, Молдова и района.

През последните 4-5 години сезонните работници от тези страни успяха да запълнят в липсата на необходими бройки за нискоквалифицираните позиции – от помощник готвачи до камериерки.

За съжаление, с оглед на напредналият етап на подготовка, в която се намираме за сезон Лято 2022 не вярвам, че има алтернативни пазари на работна ръка, които могат толкова бързо да реагират и съответно да заместят този голям брой работници.

Необходими са спешни мерки и облекчаване максимално на режима по издаване на разрешителни, от там и на работни визи от страна на българските власти, ако искаме да спасим сезона, с цел предоставяне право на работа на работници от други страни, които да покрият нуждите по места.

В противен случай ни очаква „голям бой“, както обичаме да се изразяваме ние в туризма и ресторантьорството и съответно да има обекти, които да нямат възможност да отворят поради липса на персонал, а това ще доведе до анулиране на резервации.

Загубите ще са много по-големи от очакваните, защот липсата на персонал ще доведе до разочарование от всички туристи избрали българското черноморие за тяхна почивка за това лято.

Дали това ще се случи или ще успеем да спасим сезона – ще видим.

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар