Устройството на автомобила е комплексно и сложно, изпълнено с участието на всевъзможни части и компоненти. Всички те съвкупно изпълняват не една и две функции и е от съществено значение да поддържаме състоянието им максимално изправно, за да се радваме на безпроблемно и гладко шофиране. Наличието на жило за ръчна спирачка в устройството на вторичната спирачна система е от съществено значение, за да се задейства и работи тя безпроблемно.

В днешната статия ни се иска с малко повече подробности да си поговорим за естеството на този компонент – ще разгледаме структурата му, ще се спрем повече на основните функции, които той изпълнява, и ще разгледаме кои симптоми най-често индикират за проблем в сферата.

Всяко едно жило за ръчна спирачка е пряко обвързано с работата на спирачните системи и в частност на вторичната такава. Знаем, че първичната спирачна система е отговорна за намалянето на скоростта и спирането на автомобила от движение – това се случва чрез натискането на педала на спирачката. В някои случаи, обаче, се случва така, че първичната спирачна система да откаже – тогава е повече от задължително да разполагаме с изправна и отлично работеща вторична система, за да се намеси тя в движението на автомобила. Това изправно справяне на системата изисква, разбира се, перфектно работещо жило за ръчна спирачка. В същността си то представлява оплетка от метални въженца, която служи като свързващ механизъм между дисковите спирачки на колата и ръчната спирачка в купето на автомобила. При задействането й жилото прави контакт със спирачните дискове, които, разбира се, блокират движението на задните колелета на превозното средство. Тази функция на вторичната спирачна система изиграва огромна роля и при паркирането на място под наклон – при такива случаи отново е задължително да притежаваме работеща вторична спирачна система. Добрата новина е, че симптомите, индикиращи за неизправно жило за ръчна спирачка, са достатъчно красноречиви, за да ни ориентират навреме – ако не успявате да вдигнете или задържите във вдигнато положение ръчната спирачка, то е много вероятно да се наложи съвсем скоро да посетите специалист по жилата.

Вашият коментар