Единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC) ще се състои между 1 и 3 юни 2022 г. на историческия остров Саламина, Гърция, под егидата на Община Саламина. Балканският фестивал на виното ще се проведе по традиция в София между 16 и 18 юни.

Родното място на Еврипид, островът, където преди 2500 години известната „битка при Саламин” променила хода на европейската история, очаква балканските вина с голямо нетърпение.

„Толкова се радвам да бъда избран за председател на BIWC в новото десетилиетие на Конкурса. Той се доказа като най-известният и уважаван Винен Конкурс в региона и първа задача за мен и опитния екип на BIWC е да запазя тази репутация и да я надградя. Ще дам всичко от себе си да привлека нови винопроизводители от съседните страни с крайна цел да обединим всички балкански винопроизводители и да засилим репутацията на Балканските вина.

Ще разширим и състава на журито с още по-подходящи световни винени съдии, за да направим Конкурса още по-ефективен. Успех на Балканските вина на 11-ия BIWC 2022!, сподели новоизбраният председател на BIWC Игор Лукович от Сърбия.

След огромния успех на миналогодишното 10-то юбилейно издание на конкурса в Скопие, Северна Македония, BIWC ще започне своето ново десетилетие на красивия остров Саламина, след като Гърция беше избрана за домакин на BIWC 2022. Целта на ротацията на най-престижния винен конкурс за балкански вина е по-добрата интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им представяне в региона и в Европа.

„За нас е голяма чест да имаме възможността да проведем 11-то издание на BIWC на историческия остров Саламина. Започваме нашето ново десетилетие с много оптимизъм и енергия, за да направим балканските вина още по-разпознаваеми и да ги поставим на повече места на световната винена карта. От името на целия екип на BIWC искам да благодаря на кмета на Саламина, г-н Георгиос Панагопулос, за топлото посрещане и желанието му да бъде домакин на Балканския международен винен конкурс, Саламина 2022!“, споделя Галина Нифору, директор на BIWC.

„Община Саламина подкрепя силно и приветства международни инициативи като Балканския международен винен конкурс като възможност да се акцентира върху туристическата идентичност на Саламина. Развиването и подобряването на публичността на нашия остров е част от по-широк стратегически план на нашата община. Специални благодарности на организаторите, които работиха усилено, за да направят Саламина най-добрият избор за град домакин на такова важно събитие”, каза Георгиос Панагопулос, кмет на Саламина.

Основната мисия на BIWCF е да популяризира балканските вина и винената култура по света. Почетен председател на конкурса е Константинос Лазаракис MW, първият носител на званието Master of Wine в Гърция и на Балканите.

“Балканският международен винен конкурс 2022 идва в Гърция! Усещането е сякаш любимото ви телевизионно шоу идва във вашия град за снимки през следващия сезон!

Дълбоко развълнуван съм от посрещането на 11-тото издание в моята родина Гърция! Това ще бъде още една невероятна стъпка към позиционирането на Балканските вина на световната карта, нещо което те напълно заслужават! „, споделя Константинос Лазаракис.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано от престижно жури и тази година ще включва 5 носители на титлата Master of Wine и утвърдени винени професионалисти от цял свят. След конкурса, на 4 юни в двора на кметство Саламина ще бъде организирана изложение, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на вино от Гърция и чужбина.

С близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5-то място в света, точно след най-големите винопроизводители – Италия, Франция, Испания и САЩ. Балканския международен винен конкурс е събитието, което събира световния винен елит, за да види, пие и открие богатството и разнообразието на балканските вина.

Церемонията по награждаването и Гала вечерята, известна като „Балкански винени Оскари“, ще се отбележат тази година на 3 юни в спиращата дъха Ктима Филипикон, Саламина. Специалната награда „Златен Дионис” ще бъде присъдена на най-доброто гръцко вино за 2022 г. от кмета на Саламина г-н Панагопулос.

Миналата година Гранд трофей за „Най-доброто вино на Балканите“ беше присъден на Estate Argyros, Санторини, Гърция за Vinsanto Late Release 2001.

Вашият коментар