Изисква няколко прочита на последната заповед на министерството на здравеопазването от късно снощи за да разбереш, че не си на правилното място, в правилният момент. За съжаление тази заповед по-скоро активира крайно негативни настроения (омраза, ненавист, злоба и разбира се „хейт“) – първо защото е неадекватна и второ защото не е момента за издаване на такава заповед при сегашната ситуация.

В момента има нужда от ограничителни мерки – тип „локдаун“, а не мерки, които са приложими за държави, които вече излизат от пандемията и са в долната част на кривата на заразата.

Решение, с което казваш, че „имаш право“ , но всъщност „ограничаваш“ е всъщност политически акт, с цел непоеамене на отговорност за изплащане на компенсации, защото ако бизнеса работи – реално няма основания за плащане на компенсации…

Ако си в частният бизнес, който реално генерира БВП и данъци в хазната, с цел държавно и социално осигуряване на държавата – ти си прецакан… не всъщност ти си „отстрелян“ по подобие на играта „Игра на калмари I Squid Games”…. Който от вас не го е гледал няма нужда да го търси в интернет – вие вече участвате в сериала – на живо и то в България.

Заповедта, в този си вид, която твърди че дава възможност всъщност ви казва едно „Затваряй!“

При нивата на ваксинираност в България да ограничиш бизнеса (и само бизнеса, защото за държавният апарат няма НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ и няма изисквания за наличието на „зелен сертификат“ за да упражняваш дейност) е все едно да кажеш „Червено“  в играта – т.е. трябва да замръзнеш и да чакаш – какво да чакаш не е ясно, защото това, което те очаква е едно – фалит.

Безвластието в момента в страната има своята цена – липса на отговорност, която някой да поеме и да застане с името си и с действията си. Заповедите, които издава министерството на здравеопазването са поредно доказателство. Тук няма контролиране на процеси, а има решение на парче и по-скоро copy-paste на решения, които се взимат от други европейски държави, където ваксинацията е в границите и над 60 %.

В България в момента имаме не повече от 10 % (!) ДЕСЕТ процента на ваксиникация на активното население – това, което работи и предоставя пари за хазната.

Да вземеш решение, с което да „разрешиш“ достъпа до редица услуги само при наличието на сертификат, и то в този момент е все едно да „разрешиш“ достъпа до онлайн услуга на неграмотен човек – да той ще я има, но ползата ще е никаква.

Та с две думи заповедта е в стил – Зелено…Червено….  Един ще оцелее.

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар