От октомври 2020 г. до октомври 2021 г. – проектът “Календар на Емпатията” напомня с различни артистични продукти произведени в рамките на “Платформата Артисти за НЕнасилие” за отделни дати в Международния календар свързани с активности за защита правата на човека.

Това е един проект на Фондация „Платформата НЕ“ в партньорство с Национален фонд “Култура”, Нов български университет, Столична община, Френски културен институт, фондация “Асоциация Анимус”, асоциация “Деметра”, “Алианс – за защита от насилие”.

Смели артистични акции се проведоха в рамките на тематичния план на проекта и изграждаха неговите акценти. Артистичната смелост от една страна отговаря на темите, които се демонстрираха в съответните дни, а от друга се провокира от факта, че мерките за различни ограничения при минали и предстоящи локдауни можеха и могат да прекъснат тази верига от теми в “Календар на Емпатията”, както и да прекъснат и връзката с публиката.

Така се раждаха нови жанрове като “Zoom performance”, акции във Фейсбук пространството, специални излъчвания в YouTube канала и Фейсбук профилите на партньорите. В дебат за “НЕнасилие над жени” влизаха активисти от държавни и недържавни институции заедно с артисти, които разкриваха различни гледни точки и начини как да говорим за тези проблеми – открито без страх и предразсъдъци.

Артисти се смесваха с ученици в класните стаи, за да отправят послание за НЕнасилие сред подраствщите и в българското училище.

Видеоинсталацията „Една снимка милион екрани“ на тема миграционни процеси и съпътстващите ги лични драми, страхове и трагедии често пронизваше партньорските мрежи и държеше будно съзнанието ни – да приемаме различните, хората в беда и да изградим една защитена среда за тях в близост до домовете си.

И така бяха отбелязани:
“16.11.2020 г. – “Ден на толерантността”;
25.11.2020 г. – “Ден против насилието над жени”;
22.02.2021 г. – “Ден в подкрепа на жертвите на престъпления”;
27.02.2021 г. – “Ден за борба срещу тормоза в училище”;
25.03.2021 г. – “Ден на майката в България”;
09.05.2021 г. – “Ден на Европа”;
15.05.2020 г. – “Ден на семейството”;
01.06.2021 г. – “Ден на детето”;
04.06.2021 г. – “Ден за защита на децата жертва на агресия”;
20.06.2021 г. – “Ден на бежанците”;
26.06.2021 г. – “Ден в подкрепа на жертвите на изтезания”;
29.08.2021 г. – “Ден на Безследно изчезналите”;

Излъченото до тук като акции, спектакли, пърформанси и дебати можете да проследите в YouTube канала на проекта “Календар на емпатията” – Platformata NE. Всяко едно посещение в този канал ще ви срещне с висока мотивация на артисти да говорят по социално значими теми от свое име и от името на арт продуктите, в които участват. Един прекрасен артистичен калейдоскоп от установени имена, дебютанти и студенти програма “Театър” на НБУ.

Всички те изграждащи “Платформата Артисти за НЕнасилие”, която към днешна дата наброява над 40 артиста от различни жанрове и възрасти

Какво ни предстои в двата последни месеца на проекта – това са дните:

28.09.2021 г. – “Ден на Правото да знам”;
02.10.2021 г. – “Ден на НЕнасилието”;
Предстои и финално събитие “TOURFORMANCE. ГРАДЪТ HOTSPOTS”.

В Международния ден на правото да знам, специално за аудиторията на проекта „Календар на емпатията“ – ще говори професор Мария Славова – доктор по право, адвокат от Софийската адвокатска колегия и главен редактор на специализираното двуезично списание „Правен преглед“. Изказването ще бъде публикувано на 28-ми септември от 19:00 ч. във Фейсбук страницата на фондация „ПЛАТФОРМАТА НЕ“. Професор Славова ще ни разкрие параметрите на „правото да знам“, това право, което често забравяме или избягваме в поведенческия стремеж за съхранение. Нека поемем нейното предизвикателство и
да се възползваме да интегрираме още едно право в собствената си правна
система.

На 2 октомври също от 19:00 ч. ще може да чуете професор Десислава Бошнакова, една атрактивна и нестандартна дама (като младо момиче започнала кариерата си като стюардеса. Работила е като журналист, редактор в печатни и електронни медии. Доктор е по политически науки, магистър по театрална режисура. Преподавател по ПР в НБУ и още, и още, и още докато… през 2010 г. е наградена от БДВО за принос в развитието на PR професията в България.)

По специална молба на ръководителя на проекта „Календар на емпатията“ –доц. д-р Възкресия Вихърова, проф Бошнакова ще спре вниманието ни върху факта – какво казваме и чуваме, когато казваме и чуваме! Борба срещу насилието или НЕнасилие?! Бъдете с нас!

Вашият коментар