Днес ще ви представим един млад предприемач на име Кристиян Кашкин.Кристиян е собственик и управител на CityEvents – агенция за ораганизация на различен вид събития. Ето как отговори той на специално зададените му въпроси от Християн Гьошев.

1. Здравейте, г-н Кашкин. Разкажете ни повече за себе си.

– Здравейте, казвам се Кристиян Кашкин. Вече почти 4 години, имам управленски опит в сферата на организиране на събития. Предприемачеството ми е голяма страст, работил съм по няколко международни проекта в сферата на търговията и доставянето на различни услуги в Арабският свят и Далечният изток.Обичам фитнеса и този начин на живот, предизвикателствата на спорта ме карат да се чувствам добре всеки ден.

2. Собственик сте на агенция ,,City Events”. Разкажете ни с какво се занимава вашата агенция.

– CityEvents , представлява широкоспектърна агенция, специализирана в управление на събития. Ние осъществяваме задълбочен предварителен анализ според изискванията на клиента. Създаваме индивидуална концепция, съобразена с целите и очакванията;

Реализация на стратегията с помощта на детайлно планиране и подготовка.В хода на организиране на различните мероприятия участват експерти, които са отговорни за безупречно протичане на всички процеси и дейности. Ключът към организиране на успешно събитие се крие в това да се осигури възможност на участниците да изживеят нещо, което ще запомнят.

Портфолиото на CityEvents включва организиране на бизнес-срещи, нетуркинг, семинари, тийм билдинги, предоставяне на събитиен кетъринг, организация на фирмени партита, направата на украси и декорации, изготвяне на маркетинг стратегии за малкия и среден бизнес.

3. Какви са най-честите желания на вашите клиенти?
– От самото начало винаги са били разнообразни.Екипът ни е работил с няколко Общини по оргазниране на събития на местно ниво, както и някои от големите компании в страната. Добрата новина е, че компаниите започват отново да отделят средства за обучения на мениджърите си, отново организират срещи за създаването на маркетингови и стратегически планове, правят се всякакви корпоративни събития, за които можем да се сетим.

4. Попречи ли Covid-19 на вашата работа? 

– В световен мащаб събитийната и изложбена индустрия e сред отраслите, най-силно засегнати разпространениетона СОVID-19. C налагането на мерки за спазване насоциална изолация, като превенция за разпространение назаразата, секторСъбитияпрактически спря дафункционира на 100%.oрaди особеностите на индустрията за планиране и провеждане на събития както и съобразено c годишния събитиен календар, бизнес мероприятията ще имат труден ход на възстановяване. Голяма част ат планираните за 2021г. прояви вече са изместени за 2022г., което прави задачата ни да положим максимално усилияза запазване на събитията през 2021г. още по-отговорна – при спазване на всички необходимите мерки и изискванияза здравното министерство.

5.Как държавата ви помогна по време на пандемията?

Мнозинството от фирми занимаващи се с организация на събития него нямаха възможност да се възползват отпредложените от правителството мерки за финансовоподпомагане. В случаи на забавена реакция рискувамедопълнителни затруднения, които биха довели до масовообявяване в несъстоятелност на фирмитe-прeдcтaвитeли и до нови големи принудителни съкращения на технислужители. Смятам, че от миналата година има по-голям оптимизъм. В Европа се говори все повече за възстановяване.

6. Трудна ли е организацията на събития в условия на пандемия? Промениха ли се желанията на клиентите ви?

Дълбока промяна не се наблюдава  в желанията ,но според мен трябва да силно да наблегне върху маркетингът на дестинациите, за да се привлекат повече клиенти към България и по –конкретно София.Наименованието ясно определя, че основната цел е да популяризира потенциала на конкретен град, община, регион или държава. Нужно е повече финансиране в тази посока, защото се конкурираме с много други страни. Когато този елемент реално присъства, представителите на страната могат да ходят на конференции, да печелят нов бизнес за страната или за даден град. За международни конференции предпочитани са градове като Виена, Париж, Лондон, Стокхолм. Те са известни със своята стабилност, достъпни са, което е много важно, защото събитията са свързани с много полети от цял свят. Да не забравяме, че тези места са се превърнали в позитивни брандове. Дори хората, които не са били в Париж, знаят за какво става дума, знаят какво да очакват – град на културата, любовта, романтиката. Марката е силна. Когато асоциациите търсят дестинации, градове, те мислят за бранда, защото трябва да се уверят, че техните членове искат да отидат на тази конференция. Това е по-лесно, ако става дума за Виена, защото всеки знае за този красив град на музиката и архитектурата.

Бих се радвал един ден да видя същото да се случва и със София. Важно е да се създаде бранд, който е различен, така че всеки по света да разбере, че София е различна от Букурещ, Братислава или Белград. Не мисля, че марката „София“ все още е много силна.  Въпросът е, ако избраното място е София, какъв образ изниква в главите на хората? Моите опасения са, че всъщност не изниква никакъв образ – нито позитивен, нито негативен.

7. Разкажете ни какви събития организирате.

Отличителната черта на всеки един проект ,с който създавам и развивам е активният социален компонент. Чрез ивент агенцията си и особено  последният проект по оперативна програма „Наука, образование за интелигентен растеж“ общият колектив  

Успя да осъществи мероприятия с цел подобряване на социално-икономическата  интеграция на уязвими групи за подобряване на достъпа до образование. Организирали сме мероприятия за студенти от Лесотехническият университет София, детски футболен турнир на район Младост, в галерия „Класика“ представихме изложбата „Класическа живопис-стари и нови майстори“ .Всяко едно събитие е важно само по себе си. Последното ни такова беше на 27.08.2021 г.и бе осъществено по оперативна програма ,,Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.Един прекрасен концерт за жителите на община Две Могили.

8. Какво бихте посъветвали младите предприемачи решили да развиват бизнес в България?

– Когато започнах да се занимавам с предприемачество, такива хора почти липсваха или трудно можеш да се свържеш с тях. В момента ситуацията е по-различна. Ако преди липсваха много примери сега има достатъчно в ITсферата ,фитнес сферата, социално предприемачество. Образователната система в България е крайно архаична. Един от предметите, които трябва да се изучават в училищата е предприемачество. Също трябва да се наблегне на това как да се изграждат взаимоотношения/връзки с хората, как да се грижим за здравето и да придобием финансова култура. защото това са едни от ключовите елементи в бизнес комуникацията, както с клиенти, така и с партньори. Моят съвет е бъдете искрени със себе си, добрите идеи никога не остават незабелязани.

9. Кои бяха хората, които застанаха зад вас и ви подкрепиха при започването на това начинание?

– Първият и най-важен човек е моята майка. Тя е моят герой и винаги е до мен,когато трябва да се взимат важни и тежки решения. Началото беше изключително трудно. През първите няколко месеца постоянно ходех на срещи, провеждах презентации и търсех потенциални клиенти както и посещения на големите бизнес форуми в столицата.. Добрият резултат за щастие не закъсня и стартирахме подобаващо. Първоначално взехме участие като съорганизатор на няколко малки конференции. Постепенно интересът към CityEvents се увеличи , освен това доверието от страна на нашите клиенти също нарасна. Благодарение на това се случи и партньорството ни със СО район „Младост”  както и първият и единствен по рода си , до момента форум за градски политики Форум „Младост” – моят район-моя мисия” . Именно това беше и събитието , с което CityEvents  се утвърди и наложи в бранша . Най-важното в нашия бизнес, според мен е обществото да види реални резултати от дадена дейност и начина, по който тя се осъществява.

10. Вие сте носител на приза ,,Млад предприемач” на Business & Fashion Awards”. Какво значи това за вас?

За мен датата 25.06.2020 остава, като една от най-значимите за развитието ми до момента. Емоцията от тази незабравима вечер е неописуема. Получавайки този изключително висок приз ,означава че работата, която върша е оценена. За четвърта поредна година престижният конкурс „Business & Fashion Awards“ отличи най-успешните фирми и брандове за последната година. Организатор на събитието е носителката на титлата лейди България-Цвети Разложка, което благодари на всички ,че въпреки трудните времена за пореден път събитието се проведе. Този път церемонията се проведе в елегантната сграда на резиденция „Диневи“, точно срещу Семинарията в София, залата на ресторант Рембранд посрещна над 150 гости. Раздадените награди бяха в 30 категории разделени в 2 части –мода и бизнес. За мен бе огромна част да бъда в кръга на победителите.

11. Какви проекти да очакваме от вас до края на годината,а защо не ни кажете и какво сте ни подготвили и за другата година?

– Периодът в края на лятото и началото на есента е най-важният в сектора. През месец Септември графикът винаги е бил натоварен. Съобразявайки се епидемичната обстановка в страната и препоръките на властите ще поемем комплексни действия, съобразени c ограничаване на броя на контактите между отделните участници на територията на събитията. Ще въведем и процедури, които трябва да се спазват, когато участник се съмнява за кoрoнaвируcнa инфекция. Не пазя в дълбока тайна, това което предстои, но на този етап мога да спомена ,че се очакват две последователни рекламни  събития, в сферата на иновации в медицината и естетичните процедури. Отделно от това преди 2 години започнах разработване на outsource проект в областта на BPO /IPO процесите ,коитосилно се надявам да започне началото на Октомври.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар