Фондация „Платформата НЕ“ започва пореден свой проект. Форматът е онлайн  като отговор на „Кризата в изпълнителските изкуства“, породена от пандемичните мерки /поредица локдауни в последните два сезона и сред дискусиите за очаквани нови мерки за предстоящия сезон/.

Нека не се страхуваме да  превърнем онлайн форматите в предимство и предпочитания, за да преодолеем принудителната пауза в общуването на Артисти с публика и между артисти от различни жанрове и поколения.

И така проектът „Документ номер 13“, финансиран от столична програма „Култура“, направление „Активни публики“.

Форматът ще бъде представен  на зрителите в така популярен формат „ZOOM platform 13“, емблематични артисти в различни направления на съвременния български театър. Зрителите ще гледат директно излъчването във фейсбук страницата „Платформата НЕ“ и ще могат да задават въпроси на участващите или ще проследят в последствие 30-минутен репортаж в едноименен YouTube канал на Фондацията.

Всеки артист ще бъде представен с емблематично свое произведение, както за кариерата му така и за развитието на театралния език, разгледано през призмата на комуникацията в театъра /кодове, нива на разбираемост, теория на възприятие, маркетинг/.

Форматът съдържа:

ДОКУМЕНТ/фрагмент от спектакъл, текст, музикално произведение/, придружен със стриймванa на живо дискусия с автора и поканен от него партньор, дискурс за езика на творбата, с цел повишаване уменията ни като аудитория, да бъдем зрители и слушатели, които искат да бъдат активни в своя избор КАКВО и КОГО да гледат.

Форматът е 30 минутен, като от собствен опит можем да твърдим, че много рядко някой остава пред монитора за повече време, и дори да остане то гледането се превръща в дейност „между другото“ – между чаша питие, правене на вечеря и т.н., което не отрича силата и смисълът на тези формати.

Въпросът е как да се динамизира този формат, така че да създаде значително по-високо ниво на концентрация и от там по смислен контакт между зрител и продукт, между артист и зрител, между артист и артист.

Именно за постигане на тази т.нар. „Динамизация“ е проектът ДОКУМЕНТ № 13.

Стартираме на 1 септември от 19:00 ч. с представянето на режисьорът Веселин Димов, лицето което вече 10 години стои зад инициативата „Топлоцентрала“- проект за място в София на независимото изкуство, подкрепен от Столична община и Министерство на културата.

За Предстоящото откриване на 7 ноември, за планове, тенденции и политики ще говори Веселин Димов в дискусия с Цветелина Йосифова, дамата, която е един от учредителите на „Червената къща“ – център за култура и дебат/, за съжаление не съществуващ вече в реалното пространство/ и Атанас Маев и Derida Dance Center /работещ активно от създаването си до днес, въпреки множество перипети/.

Какво ще си споделят тримата по темата – културни политики за независимо изкуство, форми на компромис и оцеляване, гледайте на 1 септември от 19:00ч., водещ на формата е актрисата Мартина Апостолова –  част е от платформата „Артисти за НЕнасилие“. Тя е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на кинофестивала „Берлинале“. Филмът „Ирина“ е дебютният й пълнометражен филм. Актрисата е с няколко големи награди за ролята си в лентата от фестивалите във Варшава, Тбилиси. През 2021 г. Хонконг, Котбус. Следват роля след роля, а колежката й – Марион Дърова, с която си партнира в пърформънса WoMan, спечели наградата „Икар“.

Проектът „Документ номер 13“ е по идея на доц. д-р Възкресия Вихърова, театрален режисьор и педагог.

Вашият коментар