„РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на Държавна опера Варна с Националната опера и балет на РС Македония. В постановъчния екип влизат режисьорът Деян Прошев, завършил НМА „Панчо Владигеров“, познат на варненската публика с постановките си „Адриана Лекуврьор“ и „Турандот“, диригентката Бисера Чадловска и хореографката Олга Панго, заедно с балетната репетиторка на Държавна опера Варна Светлана Тоншева.

Деян Прошев, Светлана Тоншева, Бисера Чадловска

В либретото на „Раймонда“, изградено върху провансалска легенда, са вплетени исторически събития от времето на кръстоносните походи, както и  исторически фигури като рицаря Жан дьо Бриен. Композиторът използва семплия сюжет – графиня Де Дорис, в очакване на годеника си Жан дьо Бриен, се влюбва в сарацинския рицар Абдерахман – за да създаде с въображение и майсторство великолепна музика, която се отличава с пищно разнообразие и емоционална наситеност. Оригиналните музикални характеристики на главните герои в любовния триъгълник вдъхновяват знаменития хореограф на Мариинския театър Мариус Петипа за поредната му изключителна хореография (1898). По-късно свои версии върху „Раймонда“ създават и други големи хореографи като Джордж Баланчин и Рудолф Нуреев.

Ивана Коцевска, Мария Кичевска, Никола Хаджитанев

В партията на Раймонда, която в балетния свят се смята за една от най-трудните, блестят с изпълненията си балетните диви Галина Уланова и Мая Плисецкая. В премиерата на Опера в Летния театър ще аплодираме най-добрите балетни артисти на РС Македония и България: примабалерината от Скопие Мария Кичевска – Раймонда, премиерсолиста на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев – Жан дьо Бриен, премиерсолиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев – Абдерахман и примабалерината от Скопие Ивана Коцевска – Бялата дама. С участието на Балетната трупа и Оркестъра на Държавна опера Варна.

Вашият коментар