Очите на целия свят бяха насочени към фестивала EXIT и Сърбия през юли 2021 г.!

Водещите световни медии – от британските BBC, Guardian и IQ Mag, през американските – Billboard, Variety и Pollstar, до известни китейски платформи и медии като WeChat, Sina Weibo, и Guangming Daily, чиято статия беше споделена в социалните мрежи невероятните 1 милион пъти – съобщава Exit като първият голям фестивал, който се провежда от началото на пандемията, събирайки хората и връщайки усмивка на лицата им. Реномирани световни медии съобщават и думите на ръководителите на здравни институции, които посочват, че Exit не влошава епидемиологичната ситуация в Нови Сад, като посочват резултатите от научните изследвания, проведени на фестивала, които показват, че с определени ограничения е възможно да се организира безопасно масово музикално събитие по време на пандемия. В първия ден на фестивала, 8 юли, водещото американско музикално списание Billboard обяви, че EXIT „е влязъл в историята като първият голям европейски фестивал от началото на пандемията,“ „след поредица от неуспешни опити за музикални фестивали в цяла Европа“. Всичко това, според известния Billboard, „добавя към EXIT фестивалите вече богата традиция и репутация „.

Тазгодишното издание на Exit напомни на писателите в Variety, едно от най-престижните списания в света, разказващо за развлекателната индустрия, с цитат от книгата на Sun Tzu „Изкуството на Войната“ – „дори сред хаоса също има възможност„. Variety заявява, че EXIT прие сериозно това послание и успя да организира най-големия музикален фестивал в Европа от началото на пандемията. Те описват тазгодишното издание на фестивала като извънредно събитие, което предизвика усмивки на лицата на десетки хиляди хора в средата на пандемия, въпреки многобройните препятствия. Variety не пропусна да спомене, че голям брой женски диджеи се представиха на тазгодишния Exit, като поставиха особен акцент върху изпълненията на Amelie Lens, Charlotte de Witte, Insolate и Tijana T.

Сръбската звезда DJ Tijana T и основателят на Exit Dušan Kovačević, който обяви отварянето на вратитеи началото на фестивала за BBC World News на живо в програма, гледана от повече от 112 милиона човека за седмица, в повече от 200 държави! EXIT беше обявен за всички зрители на BBC като „първият голям международен музикален фестивал през 2021 година.“ Един от най-популярните водещи на BBC, известен диджей и продуцент Pete Tong, припомняйки едно от изпълненията от EXIT 2009, посочи: „Излъчено преди 12 години, това изпълнение е вероятно най-добрата DJ сцена в света, на един от най-добрите фестивали в света. Говорим за легендарния Exit в Сърбия, което се провежда в стените на средновековна крепост с изглед към Дунава и което е представено като завръщане след COVID този уикенд

След първия ден на фестивала, най-изявеното британско музикално списание NME обяви, че EXIT се завърна това лято, за да отпразнува своята 20-годишнина. „Върнахме се!“ – NME отразява възклицанието на хедлайнера на Main Stage DJ Snake, както и емоционалните впечатления от хедлайнера на Dance Arena Charlotte de Witte – “ Exit mts Dance Arena е една от най-невероятните сцени на открито в света и атмосферата, особено в ранната сутрин, когато слънцето изгрява над стените на крепостта, е наистина вълшебна“. Престижното списание редовно докладва за Exit, така че през Май то предаде съобщението, че завръщането на Exit ще бъде „един от най-важните символи на победата на Сърбия над войната с пандемията“. Същото послание беше предадено от известните IQ Mag, DJ Mag и Ticketfest. Mixmag, британско списание за електронна музика с дълга традиция, докладва за честването на 20-ия рожден ден на фестивала, представяйки EXIT като “ най-голямото музикално събитие от началото на пандемията „, в което взеха участие „някои от най-големите звезди на електронната музика„.

Екип от Pollstar, едно от водещите експертни списания, отразяващи световната концертна индустрия, с традиция от 40 години, също пристигна в Нови Сад! „Pollstar пристигна в Нови Сад за да стане свидетел на първият Европейски фестивал след почти 18-месечно затишие на континента,“ написаха авторите на списанието. Те добавиха, че 180 000 посетители са дошли в „зрелищната Петроварадинска крепост“ и че „подвигът на организирането на фестивала стана възможен, чрез добре обмислена концепция за безопасност и неуморни преговори с вземащите решения „. Те посочиха тазгодишния EXIT като „историческо събитие“ и посочиха, че „EXIT остава символ на Независимостта на Сърбия, нейното гостоприемство и революционен дух. През 2021 г. отново бе постигнато нещо революционно, Exit отпразнува своята 20-годишнина с маса хора, желаещи да се съберат „, написаха великите Pollstar. Pollstar проведе ексклузивно интервю с основателя на Exit, Душан Ковачевич, веднага след фестивала, с цитат, който ще се запомни: „Ако сме достатъчно решителни, няма пречки, които да ни попречат да бъдем заедно, безопасно„.

Безопасността на посетителите на Exit беше отразена и във водещия Холандски ежедневник Algemeen Dagblad. Статията привлече много внимание, достигайки второ място по читателска аудитория в цялата страна. Вестникът съобщава предварителните резултати от научно изследване, проведено в Exit, и цитира директора на здравния център в Нови Сад Veselin Bojat,, който заявява, че научните изследвания и ежедневното движение на вируса показват, че няма масово заразяване на Exit. Уважаваният Algemeen Dagblad заяви в заглавието на тази статия, че тези резултати дават надежда за всички фестивали.

Новината за завръщането на Exit стигна чак до Китай! Известният пекински вестник Guangming Daily докладва за фестивала като „голямо музикално събитие, което се провежда всяка година в Сърбия“, добавяйки, че тазгодишното издание има „различно значение“. Над милион души споделиха новината в китайските социални мрежи!
Интересът на чуждестранните медии към това издание на Exit беше сред най-големите в историята. The Guardian, The Sun, TagMag, Dancin Astronaut, QZ, Vice, Radio Free Europe/Radio Liberty, както и Euronews отразиха фестивала. Exit беше отразен от над 350 медии от страни по света, включително медии извън европейските страни, като САЩ, Бразилия, Индия, Китай, Мексико, Австралия…
Това, което основателят на Exit Душан Ковачевич обяви в интервю за IQ Mag през Април, наистина се случи: „Първият EXIT се проведе след десетилетие на война и бедност в Сърбия и на Балканите. След това десетилетие на изолация, желанието на хората за нормалният живот доведе до експлозия от положителна енергия, която беше толкова силна, че създаде легендата за Exit, за която се говори и до днес. Поради пандемията и факта, че хората живеят в ненормални условия повече от година, изглежда сякаш историята ще се повтори, така че тази година очакваме мощна положителна промяна, която ще направи тазгодишния EXIT едно от най-специалните издания на фестивала“.

Вашият коментар