На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит XII сезон на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античния театър в Пловдив. Мащабните прояви се осъществяват от Държавна опера Варна в партньорство с агенция Music Art New Imagine – Италия.

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре пристигат в България в началото на юни за два гала-концерта, посветени на един от най-бележитите тенори в историята на операта Енрико Карузо. На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит XII сезон на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античния театър в Пловдив. Мащабните прояви се осъществяват от Държавна опера Варна в партньорство с агенция Music Art New Imagine – Италия.

Звездният тенор Фабио Армилиато е един от най-обичаните италиански певци, aплодиран на най-престижните оперни сцени – Метрополитън Опера, Ла Скала, Монте Карло, Парижката опера, Японската национална опера, Ковънт Гардън и други. Кариерата на тенора Анджело Фиоре се устремява нагоре, след дебюта му в Ла Скала през 2019 година. Победителят в редица международни конкурси, член на фондация „Лучано Павароти“, е възприеман като едно от новите лица на италианската опера не само в родината си, но и в САЩ, Германия, Дания, Русия, Япония и др. В брилянтния състав от солисти в „Карузо Опера Гала“ са и три утвърдени имена от българската сцена с международно признание – златните гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.

В прослава на Енрико Карузо, най-популярните арии и канцонети от репертоара му ще прозвучат на откритите сцени във Варна и Пловдив, в изпълнение на петимата тенори и оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Лоренцо Бизари.


Феноменалният мощен драматичен тенор на „златогласия вълшебник от Неапол“, съхранен в 500 грамофонни плочи, остава в историята на световното певческо изкуство като един от най-красивите оперни гласове и един от най-високите върхове на италианската певческа школа през ХХ век. Години след неговата смърт, първият голям сред тенорите продължава да вдъхновява новите оперни поколения. През 1986 година Лучио Дала му посвещава своята завладяваща композиция „Карузо“, представена за пръв път от Лучано Павароти. В „Карузо ОПера Гала“ ще я чуем и в изпълнение на петимата тенори Фабио Армилиато, Анджело Фиоре, Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.


Билетите за „Карузо Опера Гала“ вече са в продажба. Във Варна може да ги закупите на касите на Държавна опера Варна, ФКЦ, Летен театър Варна и в мрежата на Eventim. В Пловдив ще намерите билети за уникалния концерт в Билетната каса срещу Общината и в мрежата на Еventim.

Вашият коментар