Десетото юбилейно издание на Балканския международен винен фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) ще предложи на своите посетители близо 1000 вина от България, Гърция, Северна Македония, Словения, Турция, Албания, Румъния и Сърбия. Мащабното събитие ще се проведе под открито небе в специално създаденото “Винено градче” пред НДК от 17 до 19 юни. Най-голямо внимание се очаква да получи Златната шатра с наградените вина от проведения по-рано през юни в Скопие 10-и Балкански международен винен конкурс.

И тази година фестивалът ще проведе кулминацията на конкурсната част – церемонията по награждаване „Балкански винени оскари 2021“ – на откритата сцена във Виненото градче. Водещи ще бъдат директорът на BIWCF Галина Нифору и сръбският съдия Игор Лукович. Гостите на място ще бъдат първите, които ще научат кои са носителите на Трофеите в различните категории, на голямата награда – Гранд Трофея, както и на отличието “Най-добра изба на Балканите”.

За музикалния фон в първия откриващ ден на Фестивала (17 юни, четвъртък) ще се погрижи саксофонистът Майк Сакс, а посетителите ще могат да опитат деликатеси от различни национални кухни. В останалите дни ще можете да чуете балканска етник музика в изпълнение на Brass Band Vivo Montana и оперна програма благодарение на Фондация Евро Атлантик Арт, чиято мисия е подпомагането на деца и младежи в неравностойно положение, както и на такива със специални образователни потребности, които са с изявен талант в сферата на изкуствата.

“Организирането на Балканския международен винен фестивал винаги е истинско предизвикателство, което трае с месеци. Десетото му издание обаче ще бъде истински празник! Щастлива съм, че BIWCF е вече запазена марка на качественото вино и балканската култура. Очаквам с нетърпение да разбера кои ще са наградените вина в конкурса в Скопие, които ще намерят място в Златната шатра във виненото градче!”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Пълната програма за Фестивала ще намерите на сайта на BIWCF.

Вашият коментар