В този пост ще споделя с вас съвети за кариерно развитие, които през годините се оказаха много успешни. Ще ви даде отговор защо някои от приятелите ви са по-успешни от други и защо другите се считат за „губещи“ …

Ако ВИЕ сте този, КОЙТО ИСКАТЕ ДА СТЕ, тогава хората около ВАС ще се отнасят с ВАС така, сякаш сте КОЙТО СТЕ и ще бъдете успешни …

Дали успяхте да разберете това? Надявам се, че сте го направили. Важно е всички да оценяваме това, което имаме, да стъпваме здраво на земята, да мислим положително с фокус към бъдещето, оценявайки обстоятелствата и да не се отказваме, когато имаме препятствия.

Жизненоважно е в началото на 20-те си години да насочите вниманието си към ВАС.  Ако случайно се влюбите – страхотно е, но със сигурност не е най-подходящото време за това … Може да зададете сега много валиден въпрос – Защо? Защото, ако сте влюбени, трябва да можете да си го „позволите“. Любовта струва пари. Може би не директно за вас, но за партньора, с когото сте със сигурност. Така че внимавайте!.

Когато фокусът ви е върху ВАС, можете да се стресирате и да получите необходимите знания за бъдещето си като кариерни задачи, да получите необходимата база данни с контакти и най-важното да се оформите като личност и професионалист.

След това идва Кариерата. Кариерата ви може да започне в ранна възраст, но е по-вероятно всичко да се случи в края на 20-те или началото на 30-те. Този период от време е, когато все още се оформяте, когато Джон Смит става Джон от Мистър Смит. Всичко зависи от вас и усилията, които полагате в целия процес. За различните хора е необходим различен период от време. Няма универсални схеми или персонализирани решения. Има основни правила, които трябва да спазвате, изключения, които трябва да знаете и неработещи практики, които трябва да избягвате.

Можете да прочетете някои от другите ми статии тук, където давам различни препоръки какво трябва да направите, за да успеете. Някои от тях са изцяло за тези от вас в годините между 25 и 35. На тази възраст можете да се тествате за различни работни места и да намерите подходящото си място – това, което ви кара да се чувствате щастливи, активни и готови да се учите всеки ден.

Тези, които търсят работа, ще намерят задължения – тези, които търсят предизвикателства, намират своята мисия в живота. Това ще ги накара да се чувстват ценни и в крайна сметка успешни.

Накрая идва момента и на семейството. След като опознаете себе си и направите това, което ви прави щастливи, сега идва моментът да изградите връзка и семейство. Вие сте в 30-те си години и повечето от приятелите ви имат връзка или вече имат един брак пред вас … Оформили сте личността си и имате способността да поемате отговорност за другите членове – като съпруга / съпруг и деца.

Ако смесите стъпките или ги направите по различен начин, не мога да ви гарантирам, че ще успеете в края. Страхотно е да си млад и небрежен … Но това не може да продължава вечно. Използвайте времето си според вашите желания и нужди, но с фокус към бъдещето!

Живеем средно от 70 до 80 години, в някои случаи и повече, и ако не полагате достатъчно усилия, воля и увереност, докато сте в 30-те си години, шансовете ви да живеете по начина, по който искате през следващите години, намаляват с висока прогресия (!)

Да, можете да направите смяна на кариерата на 40-годишна възраст и пак да имате добри резултати – без съмнение, но искате ли да бъдете изключението и човекът, към когото всички сочат с пръст или предпочитате да живеете в мир и хармония?

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар