В България няма Закон за регулация на дейността на психолозите. През 2018 г. е подготвен проект на Закон за дейността на психолозите в Република България, критикуван от професионалната гилдия и до момента не бе взето никакво отношение.

Още при учредяване на партията „Републиканци за България“ заявихме, че една от каузите, за които ще се борим, е да бъде законово регулирана професията „психолог“. Създадохме секторна политика „Психология, психосоциална подкрепа и грижа за психичното здраве“, а нейн координатор е доказалият се дългогодишен психолог Тодор Тодоров.

В рамките на около месец и малко народните представители от ГЕРБ рязко се събудиха.

До момента проектозаконът нито е предлаган за обществено обсъждане, нито е бил дневна точка на управляващите.

„Републиканци за България“ организирахме работни срещи с признати имена в сферата на психологията и установихме, че неквалифицирани хора упражняват тази дейност, намесват се директно в човешките съдби с идеята да изкарат пари.

Започнахме да даваме гласност на тези нередности, да се възмущаваме на факта, че почти 3 години управляващите не предприемат нищо, позволяват некомпетентни хора да „помагат“ на нуждаещите се.

3 години след като е готов проектозаконът, кабинетът решава да качи за обществено обсъждане проект на Закона за дейността на психолозите на Република България.

От вчера, 11 февруари 2021 г., официално може да бъде достъпен на страницата на Народното събрание.

Присърце ли взеха една от секторните политики на Републиканци за България предстои да разберем. Както на широката общественост вече и е ясно, управляващите обичат много да си приписват едни или други чужди заслуги за свои.

Екипът на ПП „Републиканци за България“, който работи по секторната политика ще се запознае със законопроекта и ще деде своето становище.

Източник: Републиканци за България

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар