ПП „Републиканци за България“ изпрати становище до ЦИК във връзка с формирането на Районната избирателна комисия в Плевен. 

Правомощията на РИК са изключително широки и са свързани, както с организацията и провеждането на изборите за народни представители, така също и с установяването и публичното обявяване на резултатите от тези избори.

Областният управител на Плевен е провел консултации за формиране на състава на районната избирателна комисия, които са завършили без да е постигнато съгласие. Така отговорността за назначаването на комисията пада изцяло върху Централната избирателна комисия.

Обръщаме внимание, че за председател на РИК-Плевен е предложен Ярослав Николов Димитров, който стана известен с поръчковите си откази да регистрира кандидати в частичните местни избори. Скандалните решения наложени от Димитров бяха отменени от ЦИК като незаконосъобразни и откровено абсурдни.

Считаме, че поверяването на цялата изборна администрация в лицето на ОИК и РИК на едно лице, в момент, в който има активни избори и от двата вида поставя законосъобразното протичане на изборните процеси под съмнение. Серията от скандални решения, постановени в абсолютно нарушение на действащите закони показва само, че ако това лице е именно Ярослав Димитров, то ще бъде ясно, че целта е да осигури служебна победа на коалицията ГЕРБ-ДПС и в парламентарните избори.

Републиканци за България твърдо заявява, че назначаването на Ярослав Димитров за председател или дори член на РИК-Плевен ще бъде грешка, която не бива да бъде допускана. Републиканци за България вярва, че при назначаването на районната избирателна комисия в този многомандатен избирателен район, ЦИК ще прояви отговорност и ще вземе решение, което ще гарантира прозрачността на изборния процес, без да се допуска  каквото и да е било съмнение.

Източник: Републиканци за България

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар