Политическа партия „Републиканци за България“ остро осъжда ареста на опозиционния руски лидер Алексей Навални след завръщането му в Москва от лечение в Германия. След като опитът за покушение срещу живота му се оказа неуспешен, авторитарният режим в Кремъл се опитва да заглуши гласа на своя най-голям критик с наказателно-административни мерки, позовавайки се на скалъпени дела и обвинения от предишни периоди.

Гласът на истината не може да бъде заглушен. Стремежът към свобода и демокрация не може да бъде потиснат.
Подкрепяме изразените в този смисъл позиции на ЕС, САЩ, отделни европейски държави и смятаме, че е необходимо да се предприемат последващи действия за защита на базисните човешки права – да говориш и да се сдружаваш без страх от наказание.
Една цяла държава срещу един свой гражданин – показва както демонстрация на сила, така и доза притеснение. Демократично мислещите граждани на Руската федерация имат нужда от подкрепа, за да се чуе по-силно гласът им и притеснението на Кремъл да се засили.
Политическа партия „Републиканци за България“ призовава за незабавно освобождаване на Алексей Навални и гарантиране на гражданските му права, както и властите да отворят криминално разследване на отравянето на Навални и всички отговорни да бъдат изправени пред правосъдието в честен процес.

Източник: Републиканци за България

Вашият коментар