Вчера жители на с. Скребатно, община Гърмен се обърнаха към премиера Бойко Борисов във връзка с неизпълнено към тях обещание. През януари 2019г. в следствие на пожар изгаря обществената сграда на селото, в която се помещават читалище, библиотека, пенсионерски клуб, кметство, здравна служба и други частни обекти. Месец след това, с изявление по медиите са обещани средства от Комисията по бедствия и аварии за възстановяването на сградата, но днес, две години по-късно, такива все още не са отпуснати.

В моите очи подобно поведение на институциите е недопустимо. То е пример за провалената политика на кабинета.

Повод за писмото на жителите на с. Скребатно към Бойко Борисов обаче е друг – скорошното посещение на министър-председателя в с. Рибново. Там той за пореден път се опита да разсее основателните съмнения на обществото, че работи в синхрон с върхушката на ДПС и отстоява интересите на техните феодали по места. Направи го в традиционния си стил – докато обявяваше, че е осигурил средствата, необходими за разширяването на местното училище „Йордан Йовков“.

Противно на премиера, винаги съм вярвал, че изгражданео на училище се прави в отговор на нуждите на хората, а не заради необходимостта от излъчване на видео във Фейсбук. Вероятно, той не знае, че ремонтът на въпросното училище започна без много шум през 2017г. като инициативата за него беше моя и на тогавашния президент Росен Плевнелиев. В следствие на съвместните ни усилия и на кореспонденцията, която впоследствие осъществих с директора на училището Манчо Джуркин, постигнахме видими резултати – разширяване и модернизиране на училището, което беше осъществено на етапи.

Благодарение на подобни инициативи и на активната ни работа с хората по места, през годините успяхме да спечелим доверието на много от жителите на смесените райони. Разбихме монопола на ДПС в техните крепости. Подкрепяхме всяка политика, която беше насочена към подобряването на условията на живот. Спазвахме прости правила – уважавахме хората, никога не ги деляхме според техния етнос или религия. И никога не ги предавахме. До местните избори през 2019г…

Истината е, че тогава спрямо много от кандидатите и избирателите на ГЕРБ в тези райони беше извършено тежко предателство. Предадени бяха множество структури в цели области – Разград, Шумен, Кърджали, Смолян… Към тях трябва да прибавим и случилото се в община Гурково. На тези избори Борисов и ДПС действаха като едно цяло. Много от решенията за т. нар. Делиорман налагаха многократни срещи между представители на ДПС, премиера и привикването на гости – кметове от региона, за да им се поставят задачите и да се сведе до тях договорката, която е направена. В този момент видимите резултати бързо отстъпиха мястото си на невидимите зависимости.

Не мога да си обясня защо правителството не е изпълнило обещанието си към жителите на с. Скребатно. Не разбирам и логиката, според която премиерът смята, че отпускането на пари от бюджета за разширяването на училището в Рибново отменя резултата от съзнателния избор, който направи тогава. Защото симбиозата му с ДПС не се крие в отпуснатите пари за ремонт, а в тайните договорки с техните феодали. По време на местният вот през 2019г. Борисов направи своя морален избор. Той се отказа от политиката на видимите резултати и пое по пътя на невидимите зависимости.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар