Парламентарните избори ще са на 4 април, обяви президентът Румен Радев. Той е подписал указ за датата.

През последните дни той проведе консултации за организацията на вота с парламентарни и извънпарламентарни политически сили.

Преди това разговаря с представители на Централната избирателна комисия и на Националния оперативен щаб.

През декември миналата година държавният глава заяви намерение да насрочи изборите за първата възможна дата – 28 март.

В изявлението си той обясни защо е променил позицията си.

„Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока. Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина“, заяви президентът.

То обяви, че очаква да бъдат приети и други промени в Изборния кодекс, като гласуване по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините, справедлив достъп до медиите в предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

„Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на „Информационно обслужване“, каза още Радев.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар