Стефан Дойкин е член на Републиканци за България и координатор на секторна политика „Финанси и управление на средства от ЕС“. Работил е като финансов съветник към Европейската комисия, консултант към Световната банка (Вашингтон), експерт по финансови инструменти и настоящ финансов консултант в областта на алтернативните инвестиции – частни капитали, хедж фондове и институционални инвеститори. Възпитаник на Лондонското училище по икономика и политика и Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет.

Котировката на криптовалутата биткойн се увеличи днес с 5% и достигна исторически максимум – 35 700 долара. Биткойнът е децентрализирана система на едноименната криптовалута, базирана на блокчейн технологията. Той може да бъде емитиран от всеки потребител, който е член на системата.

Финансовият консултант Стефан Дойкин припомни пред Радио София, че през последната година биткойнът е повишил стойността си с повече от 300%. Една от основните причини е халвингът на криптовалутата, който стана през май 2020 година. Друга важна причина е Covid кризата, тъй като инвеститорите потърсиха нови начини за диверсификация. Повечето инвеститори са на мнение, че след създаването на ваксините срещу коронавируса, световната икономиката поема своя път към възстановяване.

Пазарът на криптовалутите все още е доста несигурен, съществуват възможности за сериозни ликвидации. Стефан Дойкин даде за пример случай от преди няколко дни, когато една от водещите борси за криптовалути направи рекорд, като отчете ликвидация на фючърси за близо 10 милиона долара и то само за 10 минути.

Зад криптовалутите стоят много интересни проекти в различни сфери на нашето ежедневие. Всяка една от тях представлява компания, за която работят изключителни умове, които правят всичко възможно да докажат на света, че има начин човек да е реалният собственик на своите лични средства. Интересен факт е също, че голяма финансова институция квалифицира биткойн като стока, тъй като той може да се емитира от всеки, изтъкна Дойкин.

Интервюто, можете да чуете тук

Източник: Републиканци за България

Вашият коментар