Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин. Ето как отговори той на специално зададените му въпроси от сайта Bulgarianews.bg.

1. Ако можеше да върнеш времето назад, какво би променил ?
 – Избягвам да мисля в тази посока, защото каквото е трябвало да се случи се е случило, каквото е трябвало да преживея съм го преживял. Подобно на повечето хора и аз имам своите лични и семейни драми, които съм приел, че преминавайки през тях съм станал по-силен и по-издържлив при изправянето пред нови предизвикателства.

2. Хорското мнение оказвало ли е влияние върху теб ? 

– Не бих казал. Има една зависимост – колкото по-нависоко си в йерархията на една компания или сфера, толкова повече хората ще говорят за теб. Имам много малко наистина близки хора, на които разчитам и до които се допитвам за мнение, тогава, когато имам нужда от подкрепа.

3. Ако можеше да промениш нещо в света, какво щеше да е то?

Неравенството. За мен неравенството между хората поражда социалната диспропорция в която живеем, от там и упадъка в който живеем се дължи основно на неправилно изградени ценности, които следваме и търсим. Всеки живее в собствен, бих добавил егоистичен свят без да осъзнава, че това, което има не е негово – а това, което е дал – то е.

Според мен, ако хората сме по-толерантни един към друг и повече си помагаме, когато сме в затруднение ще живеем в по-нормален свят.

4. Какво ще кажеш на хората, които не вярваха, че ще успееш и ще стигнеш до тук?

Както се казва в онзи израз „Just watch me” (от англ. език „само ме гледай“). Вярвайте в себе си и другите ще повярват във вас. Аз вярвам, че за да съм стигнал до тук, това е само стъпка от това да достигна до по-високи успехи (както в професионален, така и в личен план).

5. Каква е тайната на успеха ти?

– Успеха е субективно понятие и зависи от изходната точка, от която всеки един е тръгнал. Не бива да се сравняваме с другите, а със себе си самите. Това, което сме имали преди години, това, което имаме сега и това, което искаме да постигнем“. Това е цитат от моята книга и вярвам, моите последователи я разпознават много бързо.  Не можем да се сравняваме с другите, особенно когато нямаме еднакъв старт в живота. Всеки има нещо, което друг няма – това ни прави идентични и уникални.

6. Каква е твоята рецепта за щастлив живот ?

– Щастливият живот се състои в намирането на баланса – между това, което притежаваме и това, което бихме искали да притежаваме. Както в личен, така и в професионален план ние не всеки ден имаме това, което искаме. Щастието се крие в това да оценяваме това, което имаме и да намираме вътрешна мотивация да надграждаме постигнатото, въпреки трудностите и предизвикателствата през които преминаваме всеки ден.

7. С какво искаш да те запомнят хората?

– С много неща (смее се). През годините съм имал късмета да срещна много хора, които са оставили отпечатък в мен и са ме направили това, което съм аз днес. Според мен всеки, който има желание да използва моят опит и компетенция, може само да спечели. Контакта с хора, които имат натрупана експертиза скъсява техният път до крайната им точка – успеха.

8. Има ли нещо, за което съжаляваш ?

Че кой няма?! През годините съм имал няколко пъти, в които съм си задавал въпроса дали това, което правя е това, което искам и до колко то ме прави този, който искам да съм. Достигайки до тук и преминавайки през различни компании, с цената на много труд и лични компромиси мога да кажа, че си е заслужавало всичко и както се казва „Продължаваме напред!“

9. Попречи ли COVID-19 на твоята работа?

COVID-19 засегна основно и двата сектора, в които работя – хотелиерство и ресторантьорство. Ние бяхме тези, които първи затворихме и сигурно ще сме последните, които ще се върнат към нормалното. Загубата на работа и препитание е само едната страна на проблема, по-големият е липсата на переспектива и каквато и да е яснота и конкретика – кога и как ще изглежда „новата реалност“ след като пандемията отмине.

10. Автор си на книга, как се роди идеята за книгата „Щом аз мога и ти можеш“?

Винаги съм искал да помагам на хората, които са на кръстопът в професионален план. Това може да е в самото начало на тяхната кариера, а може и да е след 5-10 години изкарани в сфера, която не е тяхното амплоа и не ги прави щастливи. Истината е, че през 2013-2014 г имах достатъчно време за да систематизирам и напиша в книга, това, което искам да кажа и да остане с времето. Човек пише по две причини – или когато има какво да каже, или когато му казват, че има какво да каже… Аз съм от първите.

11. Какво да очакваме от теб през 2021?

Вярвам, че 2021 ще бъде изпълнена с много предизвикателства – нови и допълнителни ангажименти в професионален план, като си пожелавам и повече моменти за лично щастие с хората до мен.

12. HR Мениджър сте в голяма компания, която е собственик за България на верига заведения за бързо хранене, в същото време сте на същата позиция и във верига от хотели в големи български курорти. Как се отрази COVID-19 на вашата дейност? Успяхте ли да задържите служителите, за да сведете загубите до минимум?

Времето ще покаже дали и до колко това, което сме направили е било най-правилното към този момент тогава. При първият локдаун никой нямаше ясна визия и рецепта, по която да десйтва и да излезе „сух“. С времето се научихме и адаптирахме със ситуацията в която се намираме и започнахме по-добре да планираме и организираме процесите свързани с персонала по дружества. В KFC запазихме служителите, използвайки различните мерки за запазване на заетостта, с което запазихме възможността да се върнем по-бързо „в играта“, когато нещата започнат да се нормализират. В хотелите, поради сезонността на бизнеса, беше както по-трудно, така и по-лесно – просто оптимизирахме броят на хората по позиции и запазихме дългогодишните ни служители, като ядро във всяко звено.

13. Ако не се занимаваше с Човешки Ресурси (HR), какво смяташе, че щеше да работиш?

– Много хубав въпрос с много труден отговор. Първо искам да отбележа, че аз не приемам това, което правя за работа, а по-скоро за удоволствие, което ми носи доходи. Това е рецептата да съм успешен и резултатен. Работата в HR е комбинация от оперативна и административна работа. От една страна трябва да познаваш и участваш в случващото се в компанията от друга страна ти си този, който администрира спазването на договорните отношения между служител и работодател.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар