Яна Средкова е Мисис България Свят 2018, Мисис Европейски съюз 2019 и подгласничка на Мисис Европа 2019. Тя е на 39 години, омъжена е и има три деца. Тези две мисии в живота ѝ се обединяват в едно. Яна води активен живот в социалната сфера, изцяло продиктуван от любовта ѝ към здравето и децата. Тя е организатор и домакин на множество благотворителни събития, насочени към по-добър живот и мечтано детство. Кампаниите, с които е обвързана, насърчават, подпомагат, а понякога дори променят съдби. Зад Яна стои екип от приятели и съмишленици, които вярват в успеха и личния пример. Другата посока, в която се развива, е свързана със слабостта ѝ към здравословния начин на живот. Яна е мениджър и собственик на пекарна за здравословни храни. Там се предлага разнообразно хелти-фууд меню, адаптирано както за възрастни, така и за деца. От няколко сезона Яна е водеща в провеждането на курсове за безглутеново готвене, като специализира и в изготвянето на индивидуални режими за клетъчно хранене. Със селекцията си от предложения за хранене госпожа Средкова доказва, че полезното хранене може да бъде и изкушаващо вкусно.Ето как отговори тя на специално зададените въпроси от сайта  Bulgarianews.bg.

1. Ако можеше да върнеш времето назад, какво би променила?
– Това е е една много тъжна фраза, защото смятам че живота е да преминем през неговата естественост и уникалност. Не трябва да съжаляваме за действията и постъпките си, защото живеем тук и сега и това пречи на израстването ни. Трябва да притежаваме търпение и мъдрост, и да дочакаме това което заслужаваме. Животът не ни е длъжник, а ние на него. За съжаление не може да върнем времето назад, но пък можем да поемем контрола върху живота си. Денят е днес, а човекът в чийто ръце е всичко това си самия Ти.

2. Хорското мнение оказвало ли е влияние върху теб?
– Да, затова внимавам до кого се допитвам и с кого споделям това което ме вълнува в момента, има хора в които се вслушвам когато съм на кръстопът, когато ме съветват как те биха постъпили ако бяха в моята ситуация, но вече се научих че в крайна сметка никой не живее моя живот и накрая се оставям да взема решението си сама и съответно отговорността от това решение.

3. Ако можеше да промениш нещо в света, какво щеше да е то?
– Ако имах такава възможност щях да го направя по чист и смирен, смятам че днешния свят е прекалено динамичен във всяко едно отношение.

4. Какво ще кажеш на хората, които не вярваха, че ще успееш и ще стигнеш дотук?
– Ако имаш мечти – трябва да ги защитаваш, а хората винаги ще ти казват че ще се провалиш. Когато някой не може да направи нещо, той вярва че и ти няма да можеш, затова пламенно дава “ценни” съвети. Винаги е имало и ще има такива хора, затова бих им казала, че няма да се отажа от мечтите си и убежденията си, колкото и да ми говорят че ще се проваля. Хорага са лоши към онези които очакват, че ще се сблъскат с лошотия.

5. Каква е тайната на успеха ти?
– Тайната е постоянство и упоритост,да не се отказваш от тава което правиш, дори когато не виждаш път пред теб.

6. Каква е твоята рецепта за щастлив живот?
– Аууу, тези рецепти за съжаление още никой не е написал, но може би има наколко универсални подправки които трябва да използваме редовно в “менюто“ на живота си, това са тъпрение, усмивка, любов, доброта, доверие и уважение.

7. С какво искаш да те запомнят хората?
– Ха- ха … тук веднага се сещам за неповторимата Стоянка Мутафова и нейното “ А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!”  и понеже съм представител на зодия Близнаци, а ние сме доста темпераментни, да си кажа честно, всеки има правото да избере с какво да ме помни.

8.Има ли нещо, за което съжаляваш?
– Честно казано нямам, старая се да взимам решенията си така, че да не съжалявам след време.

9. Попречи ли Covid-19 на твоята работа?
– Попречи доста сериозно. Наложи се да освободя персонал, помещение. Оборотите намаляха драстично, въпреки че предлагаме храна онлайн и доставяме на адреси.

10. Била си на световния конкурс ,,Мисис Европа”,как стигна до там и какво спечели?
– Мисис Европа е един от най- престижните конкурси да омъжени жени. Благодаря на Меги Савова, която ми се довери и ме посочи да участвам именно на този конкурс, където е преценила че ивам най- голям шанс за успехи въпреки силната конкуренция. Наложи се и доста сериозна подготовка да направя преди конкурса, за да се представя достойно и да ппедставя България пред света. Върнах се с титлата “Мисис Европейски съюз “и подгласничка на “Мисис Европа”.

11. Какво те накара да се занимаваш с благотворителни каузи?
– Дълго време паботата ми беше свързана с децата. Покрай тази работа, започнаха и каузите свързани със семейства с репрузоктивни проблеми и с фандация “Искам бебе”, роденото инвитро бебе, помоща родители и деца жт кризистни зентрове, подкрепата на семейства в нужда и така, много са каузите които съм подкрепила и подкрепям. Чувството на удовлетворение, че си бил полезен на някого в труден момент е несравнимо.

12.Какво да очакваме от теб през 2021г?
– С този вирус Covid-19, вече не смея да правя дългосрочни прогнози за 2021 год. Но имам няколко краткосрочни планове свързани със стабилизирането на моята зелена кошница и предстои да издам първата си книга в сферата на кулинарията, като ще издам, че с тя е написана доста забавно по детски, за да обхване подрастващите деца, което пък вече ще е препратка към сериозната готварска книга.

13.Откъде се зароди страстта ти към здравословните храни?
– Дълга история е това, но съвсем накратко едно от децата ми имаше нужда от промяна режима на хранене и така поставих началото на новото начинание, вече почти четири години..

14.Какво е да си носител на титлата Мисис България?
– Много хора мислят, че това е суета, да задоволиш потребността си да те забележат и да станеш популярен. Тук, може би ще ги разочаровам дамите, защото освен чисто женската суета има и доста голяма доза отговорност. Тази корона трябва да се защитава, и да се усещаш и здраво стъпил на земята, чу имаш на плещите си не трофей, а отговаряш с името си за тази титла.

15.Как се роди идеята ти за ,,Green Basket”?
– Покрай промяната режима на хранене на детето, и аз преминах няколко програми за здравословно хранене и така един пролетен ден се роди идеята за Green Basket или “зелената кошница”, където създавам своите рецепти.

16.Ако не се занимаваше с производство на здравословни храни, какво смяташ че щеше да работиш?
– Сигурно щях да съм все още в детския център, сред децата и многолюден екип от млади и творчески личности.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар