Атанас Лазаров е собственик и управляващ директор на Агенция за публични комуникации PRofile international. Специалист комуникации с над 20 години опит. Носител на престижната награда “Човек на 21 век”, която му е връчена през 2013 от тв легендата Иван Гарелов в Резиденция Бояна. 2018 е обявен за “Знаменитост на годината, продуцирана от креативния Християн Гьошев. Официален PR мениджър на първото издание Sofia fashion week 2015. Носител на голямата награда за бизнес, мода и стил “PR на годината 2020” , с организатор Красимир Недялков, Варна. Продуцент на националния конкурс “Мистър България“ и на престижни руски събития в България и Европа.Ето как отговори той на специално зададените му въпроси от сайта Bulgarianews.bg.

1. Ако можеше да върнеш времето назад, какво би променил?
– Бих дал подслон на хората от улицата, бих нахранил гладните деца, възрастните хора.Имам едно любимо стихче на Джани Родари, коeто ме описва на 100 %.

,,Ако можех да имам едно

магазинче със две полички,

бих продавал… познайте какво?

— Надежда. Надежда за всички.

Купете! С отстъпка за вас!

Всеки трябва надежда да има!“

И на всеки бих давал аз,

колкото трябва за трима.

А на тоз, който няма пари

и само отвънка поглежда,

бих му дал, без да плаща дори,

всичката своя надежда.

2. Хорското мнение оказвало ли е влияние върху теб?
– Знаеш ли,мнението на хората няма да напълни трапезата вкъщи,нито пък ще набъбне банковата ти сметка. Сега в тези странни времена, в които живеем,ние повече от всякога трябва да сме преди всичко хора, да помагаме,без да очакваме възвращаемост и изгода.
Навремето се качвам в колата на примата Глория след събитие на Ваня Червенкова и ме пита как съм? Оплаквах се от един колега, така така и звездната ми приятелка тогава ми даде съвет – не ги мисли, игнорирай ги. Това е най правилната постъпка, която можеш да направиш. Да се ядосваш,да се хабиш няма смисъл. Един е Господ отгоре, една е силата.И още нещо много полезно ще споделя с теб.
В живота ми коренна промяна пося Джон Кехоу – Подсъзнанието може всичко, в НДК-София. Невероятната ми приятелка тв водещата Симона Първанова ме открадна от многото ангажименти и покани на двудневен семинар на Кехоу. В залата имаше над 2 000 човека, всички от рекламната индустрия,колеги.
Да бъдеш положително настроен, да се усмихваш,помагаш,да пътуваш и наслаждаваш на
живота – това е безценно.
Има една страхотна народна мъдрост – Кучетата си лаят, керванът си върви !

3. Ако можеше да промениш нещо в света, какво щеше да е то?
– Ако имах вълшебна пръчица бих превърнал България в най-страхотното място за живеене. Бих раздал на всички хора новата иновативна карта Revolut.Бих направил така, че да няма болести, безпаричие,безредности. Не толерирам измами и лоши хора. Един ден,след като загубих баща си, давам пари на мама,за да я подкрепя.  Отказа ми да ги вземе,не било редно майката да приема финансова подкрепа. Онемях, въпреки отказа без да забележи оставих парите под възглавницата ѝ.

4. Какво ще кажеш на хората, които не вярваха, че ще успееш и ще стигнеш дотук?
– Нищо ! Не искам да влизам в обяснителен режим. Предпочитам делата и направеното от мен да говорят.
Аз като дойдох в София преди 20 години, с 2лв. в джоба си на малкото пръстче си навих мечтата ми да се осъществи. След толкова много години моя много близка приятелка от Благоевград ми припомни, че навремето съм искал да направя ПР агенция. Леко бях позабравил. Но… предпочитам фактите за говорят.

5. Каква е тайната на успеха ти?
– Знаеш ли, няма да забравя онзи мразовит ден,когато се връщам след 10 дневно празнуване на Нова година, телефона ми звъни, спешно е !
Трябваше да открия нощен клуб, който ден преди Коледа бяха открили собствениците, но с много близки роднини. И това е ! Два дни време имах на разположение , 7 януари беше датата. След любимия ми ски курорт Банско, имах енергия и заряд за 1000. Няма да скрия,че в този момент много близко до мен бе Голямата уста Руслана Попова.
Капацитета на нощния клуб беше за 1500 човека. Време за губене нямаше.
Докато очаквах на обяд да ми одобрят бюджета, аз с екипа започнах action.
Не отричам че Попова много ми помогна тогава и успяхме. Спомням си много ценна концепция имахме – покана получиха актуалните имена тогава от Биг Брадър и Сървайвър.
Формулата – актуални риалити герои от Нова тв и bTV, хората на бизнеса – клиенти с възможности и можеш ли да ме допълниш още кой !? Важен, най важен фактор – медиите.
Това да поканиш известни имена от шоубизнеса, лъскави,претенциозни повярвай ми не беше лесна задача.
Формулата звезди,бизнеси и медии, гръмна.
Водещи на бляскавата вечер бяха – Зейнеб Маджурова, заедно с моя безценен асистент Светльо Маринов ( заповядах му че ще е водещ нямахме време ). Спомням си Любо Ганев,Иванина, Зара, лека пръст на Христо Сираков, Спас от Сървайвър, Азис, Есил Дюран,Рени,Катето Евро,Маги Желязкова, Славчо Тошев, Виктория Джумпарова и много други.

6. Каква е твоята рецепта за щастлив живот?
– Да са живи и здрави близките ми, да имам време да се наслаждавам на красиви кътчета у нас и зад граница. И от инстаграм профила pr.lazarov ми да се зареждате,вдъхновявате от положителните ми коментари и видеа. В този живот, даден ни от Бог всеки ден е ценен. Тук на майката Земя ние сме на гости и трябва да бъдем благодарни, трябва да се ценим, да обичаме и даряваме. С пълни шепи да гребем от красивата природа, храната, водата… и най-ценното с ростъпките си,с действията си до показваме човешкото, ценностите ни. Да показваме,че сме хора.

7. С какво искаш да те запомнят хората?- С усмивката ми ! Със сърцето ми,което не може да побере обичта ми към всички. С всички онези безценни моменти – близки и приятели.С това, че обожавам живота !

8. Има ли нещо, за което съжаляваш?      – Не! Безумно щастлив съм. Даже искам да благодаря на Бог за всички онези блага, с които ме е дарил.

9. Попречи ли Covid-19 на твоята работа?
– Да спре света за няколко месеца никога не съм вярвал,че ще се случи.
Но… неочакваната ваканция ми даде най-ценното близостта и домашния уют при мама и братчетата ми.
Имахме нужда да спрем, да се замислим, да оценим колко страхотен и живота..!?
Искаш прости неща … изпя брилянтно Слави Трифонов по време на пандемията.Поздравявам Ви.

,, Искаш прости неща . “ Искаш прости неща
да погледнеш към небето,
да походиш по мокра трева.
Аз съм с теб, дай ми ръка.
И към мечтите ти нека заедно
да търсим пътища двамата с теб.
Не казвам „лесно е“, казвам „заедно“.
Заедно, дай ми ръка.”

И незнам дали сте обърнали внимание, на в тази хит се пее още :

Щото силата е с нас, а истината също
и това е нежна песен, но всичко се обръща.

Оставям без коментар и тълкуване, изводите след време можем да ди направим сами.

10.Как се зароди страстта ти към пиара?- Дълга история. Когато бях в 8-ми или 9-ти клас в училището всяка седмица ни сменяха преподавателките по френски език. Ядосах се и написах критична дописка до много тиражирана “Народна младеж”. Тогава даскала ми Цинцов се доближи до мен и стисна здраво ръката ми. Още като малък бях много притеснителен,но с будно съзнание и жажда за нови и нови знания.

11.Как би казал на младите,които тръгват тепърва да се занимват с професията ,,пиар”.
– На младите колеги,които стартират бих искал да им препоръчам да започнат да пишат във водеща медия, да започнат работа,независимо печатна или електронна. Това ще ги доближи много до “бойното поле” на журналиста.Хубаво е да си запознат с кухнята от близо.Лично аз навремето миксирах журналистиката с рекламата. Издавах собствена медия и след проучване читателите искаха в “Бизнес и реклама” да откриват освен рекламите и безплатните обяви, и публикации,репортажи и интервюта. Няма да скрия, че като бонуси и комплименти към големите рекламодатели предлагахме и публикуването на ПР материал. Така всъщност при мен се зароди началото. Другият полезен съвет – да започнат работа в агенция – да трупат опит,увереност и самочуствие. Професията е двигател за всеки един бизнес и голяма отговорност. Ако не се чувстате уверени и смели, по-добре се откажете още сега. Пиарът е едно бойно поле на което трябва да се отбранявате, защитавате себе си и клиентите.
Бъдете борци !

12.Какво да очакваме от теб през 2021г. – Извенадите не спират до тук. Очаквайте-неочакваното. Книга,бебе ! Искам бебе и работя по тази въпрос – обожавам децата.

13.Организираш най-престижните мъжки конкурси за красота ,какво е важно да притежава един ,,Мистър”?
– Да бъде джентълмен, да излъчва неподправена красота, да спортува, да бъде модел на подражание .Очаквайте много скоро този формат.

14.Какво за теб е Русия?Разкажи ни малко повече за руските ивенти ,които организираш?
– За мен Русия е всичко – любов,приятели,история и култура. Обажавам Владимир Путин като един от най-влиятелните световни лидери. Именно в чест на Русия преди 7 години стартирах и моите първи руски събития “Подмосковние вечера” и “Руската Нова Година” стар стил – 13.01.

15. Спечели приза ,,Пиар на годината”2020,какво значи това за теб?- Това е оценка на труда ти, на почерк, на стил … ! На отношение …! Почетния приз връчен ми от дизайнера Краси Недялков за мен означава много. Обожавам Варна и морето. Радвам се че в този момент до мен бяха Яненка Люцканова, Пламен Ковачев – “Папагали от три континента” и съпругата му Славина Стайкова.Щастлив съм и ми дава смисъл да продължа .

16.Ако не се занимаваше с пиар, какво смяташ че щеше да работиш?
– Ако не бях ПР може би се виждам най-добре в туристическия бранш. Мечтата ми е на старини да имам огромно имение в планината или сред природата и по цял ден да посрещам гости от България и света . В двора на къщата за гости ще има зеленчукова градина с домати,краставици и всеки гост съм да откъсне и направи салатата.Ако не бях ПР може би се виждам силен в недвижимите имоти, инвестициите. С лекота мога да свързвам приятелите ми или клиентите с правилните хора.Виждам се още като продуцент или водещ на тв предаване. Смело бих се справил и с роля в киното или тв сериал.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар