През последните дни и седмици сме свидетели на втора и много по-мощна и упостошителна вълна на вирусната инфекция COVID-19, която заличава по пътя си всичко – съдби, животи, бизнеси… бъдеще.

В предишна статия бях поставил отворен въпроса за това дали и до колко сме готови за нулев сезон в туризма, през зима 2020/2021. Сега ще бъда още по-директен и ще кажа, че това, което ни очаква е една много по-различна и тъжна Коледа и много по-студена зима – зима през която разходите ще се запазят или ще са по-високи спрямо миналата година, и зима в която приходите на много хора ще са по-малки, с което задачата им със семейният бюджет ще е все по-трудна.

#StayHome се очертава като мото на 2020. Година, в която основно пътуванията ни бяха до хладилника, или в най-добрият случай в рамките на населеното място, а не бяха малко и късметлиите, които посетиха родното море, което някак си ни се случи въпреки цялата истерия около разпространението и информацията за вируса, която ни „облъчваше“ от всякъде.

Но да си дойдем на думата за предстоящата Коледа2020.

Ако до преди година в цяла Европа беше нормално още от началото на м. Ноември всички бизнеси изкуствено да удължават празничното настроение с украси и мероприятия – брънчове, партита, годишни церемонии, то тази година няма никакви сигнали, че навлизаме в т.нар. festive season. Ако погледнем само 1‘000 км на Запад ще видим, че и там няма да има Коледа, или поне не такава, каквато западният свят е празнувал до сега. Тя просто ще ни пропусне. И ако сегашната версия на локдауните, които Централна и Западна Европа изживяват в момента и са заложени с крайна дата началото на м. Декември (с чисто психологически аспект, за да не отчайва допълнително хората), то в Източна Европа се опитваме да живеем в паралелен свят, в който признаваме за наличието на вируса, но се надяваме новият пик да се достигне и да си отиде от само себе си, което със сигурност ще има своите последствия, които ще видим в рамките на следващите седмици и месеци…

Моят съвет към всички, до които ще достигне тази статия е – ако имате възможност да ограничите и минимализирате своите разходи свързани с пътувания и забавления около Коледа2020 – направето го! Не, зашото не го заслужавате (има си хас, след една толкова трудна и предизвикателна година), а защото тези средства ще ви трябват през Януари и Февруари 2021 – в много по-голяма степeн и нужда, от колкото в предишни години до сега.

 

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар