Големият брой тестове – 7742, от които в събота бяха оповестени рекордните 998 заразени с коронавирус българи за денонощие, е повод за спорове в социалните мрежи. Във „Фейсбук“ започнаха да се разпространяват няколко варианта на изчисления, обясняващи защо е невъзможно посочените в официалните данни тестове да са направени наистина.

Всички публикувани в мрежата сметки са базирани на информация, че в страната има 36 лицензирани лаборатории за PCR тестове (Polymerase Chain Reaction, в превод на български – полимеразна верижна реакция). Според едната версия, за да са обработени за денонощие 7742 проби, във всяка лаборатория трябва да са направени 206, което – дори при отделяне на 10 минути за изследване би отнело 2060 минути, или 34 часа. Според друга вариация на изчислението лабораториите е трябвало да правят 8.67 теста на час при денонощен режим на работа и ако се направи преизчисление за 8 работни часа, това означава по едно изследване на всеки две минути. Изводът е, че данните на властите не може да отговарят на истината.

Всъщност в сметките има няколко неточности, които правят изводите им спорни, показа проверка на „“.,,Дневник”

лицензираните за PCR изследвания лаборатории са 62,

Всичко, което е важно да знаете за:

на две, три и дори повече места,

дори и в рамките на един град. В сайта на частната лаборатория „Цибалаб“ например се посочва, че материали за изследване се взимат в две манипулационни в София. Лабораториите „Рамус“ пък са публикували на страницата си списък с местата, където не се приемат пациенти за PCR тест и той е значително по-кратък от пълния списък с техни лаборатории и манипулационни в страната.

PCR тестовете не се изработват само от хора

Голям процент от времето се влага за екстракцията на вирусните частици, което се прави от машини. Тези машини пък могат едновременно да изследват по повече от една проба, обясняват специалистите.

И не на последно място, малко статистика: обявените в събота 7742 теста далеч не са най-големият брой, отчитан за денонощие в България. Според единната информационна система най-много изследвания до момента са направени в разгара на летните пътувания до Гърция: на 20 август – 8649, и на 5 септември – 8129. Тогава обаче отчетените положителни случаи са значително по-малко – съответно 151 и 179. „Дневник“ представя официалните данни в графики и една от тях е посветена на съотношението между направените за денонощие тестове и положителните от тях проби .

Източник: ДНЕВНИК

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар