Автор: Явор Кирилов

Като пчелар второ поколение , мога да потвърдя многото приятни и удовлетворяващи аспекти на пчеларството. Също така и като жител на София, бих споделил, че можете да пазите и\или отглеждате пчелите успешно дори в града. Просто следвайте тези стъпки и ще бъдете добър градски пчелар!

1) Уверете се, че няма да имате проблеми с разни неразбрани съседи! Всичко друго е възможно, но не и да се бори човек с лошотията и глупостта. Обяснете им добре, че пчелите не само не са опасни, но и са изключително полезни. Без тях и тяхната безвъзмездна помощ няма да ни има нас. Ако живеете под наем уверете се, че иматеразрешението на наемодателя да гледате пчелите. В София, а и някои други градове на България, пчели се отглеждат от не малко години. Практиката я има. Има възможност, а и нужда това да се разшири.

2) Проучете добре новото си хоби. Пчелите не се нуждаят от толкова време, колкото всеки друг домашен любимец. Но те все ще имат нужда от Вашето внимание. Добре е да имате някаква представа за тяхната основна грижа, преди да станете градски пчелар. Макар че това звучи очевидно, често срещано стана, защото е модерно, зелено и т.н., много хора да се захващат с пчеларство, без идея как да се грижат за пчелите.Има много варианти как да понаучите нещо, но най-важното за мен, е да посетите пчелин и да поработите някои и друг ден. Да се поизцапате малко. Ще Ви е за добро, повярвайте ми.

3) Уверете се, че разполагате с подходящо място за вашите пчели. След като имате разрешение, трябва да намерите и най- подходящото място за поставяне на кошерите. Градските кошери трябва да бъдатразположени в близост до водоизточник (или да бъдат на място, където може да бъде осигурен източник), на защитено от вятър, прегряване или преохлаждане място.

Покривите или градините са вариант. Черните покриви не са много подходящи лятото, освен ако не засенчите добре кошерите. Зелените и светлите покриви отклоняват топлината, което създава много по-добра среда за вашите пчели. Твърде високите сгради също не са удачни. Някои успешно отглеждат и върху балконите си.

4) Бъди добър съсед. След като настаните вашите пчели, уведомихте най-непосредствените съседи заплановете си. Може, също така, да привлечете и тях към това занимание. За съжаление повечето хора свързват пчелите само с ужилвания, така че от нас зависи да променим това. Може да им показвате кошера при преглед, може да инсталирате камера пред входа на кошера, и да показвате страхотни видеокадри на хората около вас. Някои пчелари споделят добития мед, прополис и свещи от восък в края на сезона, за да (буквално) подслаждат сделката.

5) Пригответе всичко това, от което имате нужда, преди да получите пчелите си. След като определите мястото, време е да поръчате оборудване и кошери. Както всяко нещо в живота, пчеларството също работи по-добре, когато сеподготвяте на време и правилно. Днес има много лесен достъп до всякакво оборудване. Всичко зависи от Вашите предпочитания и финансови възможности.  Но най-добре се консултирайте с опитни пчелари и вижте, кое ще Ви е най-удобно за вашите условя.

6) Поръчайте пчелите си. Днес и това е доста лесно. Тъй като напоследък пчеларството стана доста популярно, повечето пчелини и пчелни магазини продават пчелни рояци и семейства почти през целия сезон.. Най-доброто време за поръчка от пчелини поне месец преди да ги вземете но не по-късно от първите дни на юни. По-късно от това и – вярвайте или неможе да не успеете да вземете пчели, или ще ги получите толкова късно през годината, че няма да имат време да прибират достатъчно прашец и нектар за зимния си запас.

7) Решете дали искате да отглеждате самостоятелно или в група. Предимство на града е, че можете да работите лесно с други градски пчелари. Това има доста ползи – повече хора отделят по-малко средства, време, а същевременно популяризират повече това чудесно хоби.

Също така, кооперативната помощ е полезна за моменти като събирането на мед, където е най-трудоемката част.

8) Вземете пчелите си и започнете да се грижите затях. Как ще го правите правите зависи от вас.Смятам, че всеки пчелар има свои собствени методи за грижа. Ще трябва да разберете колко често искате да инспектирате вашите пчели. Да следите тяхното здраве, развитие и прочее. Във всеки случай е наложително пчелите да имат непосредствени водоизточници. Не забравяйте да поставите поилка близо до тях.

Нашата философия избяга от естествения подход на пчеларството на дядо ми. В по-голямата си част инспектирахме веднъж месечно и използвахме органични и минимални медицински приложения.Тук усетихме, че притеснението на пчелите е по-малко направено за по-голяма производителност.

9) Бъдете подготвени занатоварения сезон“. Подтова имам предвид няколко пъти в годината, когато ще имате доста работа с пчелите си. На първо място, това е предотвратяването на роене. Второто е събирането на мед. Първата година на пчелите обикновено не роят, но по време на и след втория им сезон пчелите обикновено се роят през пролетта или началото на лятото. Роенето е всъщност естествен акт, който се случва, когато в кошера се излюпват много пчели и кошерът се запълва. С производството на втора царица, старата излита с част от пчелите в търсене на нов дом. Това за вас обаче означава, че ще получите по-малко добив на мед.

Следващиятнатоварен моменте, когато ще прекарате няколко часа в събиране на дългочакания мед!

Отделяйте нужното време за всеки един момент.Никога не бързайте при работата си с пчелите. Те обичат спокойствието и спокойната работа с тях.

10) Наслаждавайте се на пчелите! Те са очарователни същества, които могат да ви научат много. Грижите се с любов за тях чрез тях и те ще ви се отблагодаряват по много начини. Старата поговорка е вярна: „Не забравяйте, че вие не пазите пчелите, пчелите пазят вас.“

Ако желаете да се насладите на прекрасни пчелни продукти натиснете ТУК .

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар