Всички сме засегнати от случващото се около нас – тези, които вярваме в съществуването на COVID-19 и всеки ден носим предпазни маски и използваме дезинфектант повече от течен сапун, както и онези, които отричат до фанатизъм липсата на вирус и са готови да влязат във физическа саморазправа срещу всеки, който им спомене прокобната дума „пандемия“.

Нищо вече не е същото както преди и… няма и да бъде.

COVID-19 ще остане завинаги в историята, като разграничителна линия между два свята – този, в който бяхме свободни и бяхме забравили какво е да си ограничен – дори чисто физически – нямайки възможността да напуснеш собственият си дом и свят, в който всичко ще зависи все повече от „новата реалност“, в която ако не се спазват определени противоепидемични норми и изисквания, включително и по-високи хигиенни изисквания, ще трябва да се пътува само там където ни е „разрешено“. Новият ред дойде в момент, в който всички ние приемахме всичко за даденост и никой само до преди една година време не би си и помислил, че това, което преживяхме би могло да ни се случи и дори да стане част от нашето ежедневие.

Все повече страни в глобален план говорят за втора вълна на COVID-19. В света се създава усещането за контролиран, планиран и подготвен план за тази вълна, а това означава бунтове по места и сериозен отпор от страна на хората. Една от основните причини за всичко това е, че много хора приемат мерките, които бяха предприети в борбата с пандемията в самото начало за неадекватни и неправилно комуникирани с обществото. Тук не говорим само за България, говорим за мерките в Европа (като континент най-много засегнат от икономическите ограничения) и до някъде в световен мащаб.

Да, вярно е, че поради липса на капацитетност и експертност в България бяха просто копирани мерките от други страни, но това не означаваше гаранция за успешно контролиране на заболяването, нито оставяше усещането за сигурност. Хората бяха в паника и държани в стрес с цел да нямат възможност за критично мислене.

Когато контролираш масите, контролираш положението…

За съжаление сценарият, който предстои за сезон Зима 2020/2021 не е добър. Дори хотелите да имат възможност да подготвят своите бази и да са в статус на „безупречна чистота и хигиена“, то има огромна вероятност да няма туристи.

Настъпването на вируса сред повече хора, в комбинация със сезонните вируси, които имат сходна симптоматика в известен смисъл биха могли да заформят един неблагоприятен сценарии за всички нас.

И ако приемем, че „няма план за масово затваряне с КПП-та“, подобно или по-ограничително от това през пролетта (каквато е и официалната версия), то със сигурност можем да кажем, че хората няма да пътуват тази зима, така както пътуваха до преди един сезон от страх и/или от липса на финансови средства.

Зимният туризъм по начало е по-скъпо удоволствие от летният туризъм – тук освен стандартните нощувки и изхранвания имаме „екстрите“ – зимни пособия – ски, ски екипировка, обувки, по-високи разходи по зимният транспорт до хотелите, разходи за карти за пистите и т.н. До като в летният туризъм при една добра организация с кемпер, можеш да ограничиш до това, само да купуваш храна от местният магазин и да спиш под звездите и да използваш безплатен плаж (там където го има).

Една почивка през лятото (една седмица за двама възрастни с две деца) може да излезе от скромните 700-800 лв (разход за гориво, настаняване в нисък клас хотел и комбинирано изхранване) до 2-3 пъти по-високите 1500-2000 лв за същият период в зимен курорт (при подобен сценарии на почивка). След трудната пролет и адаптационният период след това, за много хора тези суми надхвърлят техните финансови възможности и от там шансове да планират зимна ваканция.

Без да искам да насаждам мнение, според мен тази Зима 2020/2021 спада ще бъде с по-голямо намаление в приходната част за хотелите от този, който беше реализиран през Лято 2020 (спрямо сезон Лято 2019), защото ако хотелите през лятото можеха да ограничат разходите и да оправдаят липсата на дадени услуги с „мерките за сигурност“ и от там да постигнат положителни финансови резултати, макар с голямо намаление на броят туристи и услуги, то при зимните хотели тези буфери ги няма и там оперативните разходи за поддържането на обектите са по-високи и е много по-трудно да се маневрира с отделните разходни пера.

Всеки хотелиер ще трябва да направи много добър и детайлен план за действие и да има готовност да затвори във всеки един момент. При всеки един който реши да отвори ще трябва да има нагласа и очакване не за един успешен и печеливш сезон, а по-скоро за такъв, при който е „над чертата“ в края на сезона и удовлетворението, че е бил „в играта“ – за това и възможностите за грешки трябва да се минимализират до минимум. Ако нещата тръгнат на зле и пандемията се завърне с високи темпове – трябва да се затваря обекта веднага.

Това не е план с цел намаляване на щетите, а с цел финансвото оцеляване на бизнеса за бъдещ сезон.

Моето предложение към тези хотелиери, които са с кредити към банки е по-добре да не отварят изобщо. Там риска от „потъване“ е много по-голям от колкото при собствените хотели и възможността за лавиране по време на сезон е много малка, тъй като банките трудно и бавно взимат решения, когато сезона е започнал и хотелиера би искал да търси спасение – например, при затваряне или замразяване на оперативната дейност, тъй като кредита си тече и с него всички съпътстващи разходи…

В моменти на трудност за един бизнес банките нямат никакви скрупули, дори напротив – те ще са най-печелившите от един лош сезон за хотелиера и ще са първите, които ще почукат на вратата за своята част…

Трудна е задачата за хотелиерите и бизнесите с интерес в зимният туризъм и все повече прилича на пъзел с много неизвестни при който няма разплитане и вярно решение – колкото повече го планираш, толкова повече той става по-сложен за планиране

 

Facebook Comments Box

By Бойко Манев

Бойко Манев е ескперт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Има над 50 успешно проведени обучения с над 1000 участници в България, Чехия, Белгия и Казахстан. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“, на издателство Сиела, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност с това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Bulgarianews.bg

Харесайте нашата фейсбук страница!


This will close in 15 seconds

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com