Бъдещата политическа партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов представи своя Инициативен комитет, състоящ се от 89 души. Водещ на събитието бе Виктор Серафимов от Евро-атлантическия център за сигурност.


Снимка: Юлиан Тодоров

Не знаем на колко скорости е Европа, но вярваме, че България трябва да удвои оборотите, за да имаме справедлива държава, а ние да се чувстваме горди като европейци“, заяви той. Според него това не може да се постигне без емблематична знакова фигура, която да е обединител, и Цветан Цветанов е именно такъв човек. „Повече от десетилетие той е в първите редици на българската политика. Неговият хъс, работа и неуморно следване на принципите на евроатлантизма помагат България да получи признание от всички в Европа“, подчерта Серафимов.

Снимка: Юлиан Тодоров

От своя страна, Цветанов заяви, че „Републиканци за България“ е проект, в който всичко ще бъде прозрачно. Той ще обедини всички дясно мислещи български граждани и ще отстоява евроатлантическата посока на страната. Цветанов даде заявка, че това е проект на експерти, а не проект за лидерство. „Защото ние сме отбор. А отборът не е един човек, отборът сме всички ние“, подчерта той.

Заявката на „Републиканци за България“ е да обедини всички етноси, за да се преодолее разделението, което се забелязва в последните години. „Днешната институционална криза, противопоставеност, липсата на реален политически дебат, липсата на експертиза показват, че повече от всякога страната ни се нуждае да защити единственият възможен път – евроатлантическят. И няма съмнение, че това е най-доброто за държавата“, посочи Цветанов.


Снимка: Юлиан Тодоров

Сред популярните лица в бъдещата партия на Цветанов е бившият председател на комисията по външна политика в парламента от ГЕРБ Джема Грозанова, както и бившият кмет и бившият областен управител на Видин Огнян Ценков и Албена Георгиева и един от учредителите на ДСБ – д-р Румен Динев. Впечатление прави и името на журналиста и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, както и това на криминалния психолог Тодор Тодоров. Друго обществено познато име е Константин Иванов, който по време на пандемията около коронавируса стана популярен с инициативата си за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“.


Снимка: Юлиан Тодоров

На събитието присъстваха и много българи от чужбина. Сред тях бяха легендарният ни щангист Благой Благоев, който от дълги години живее в Мелбърн и е представител на българската общност там, и оперният певец в Кьолнската опера Георги Пандуров. А Иван Тодоров, който над 30 години живее в Чикаго и работи за съхраняването на българските ценности на територията на САЩ, дори дарява наследствената си къща в Пловдив за офис на „Републиканци за България“. С мисъл за всички българи зад граница партията си поставя за цел да се даде възможност за електронно гласуване в чужбина.


Снимка: Юлиан Тодоров

Горан Благоев представи учредителната декларация на „Републиканци за България“. В нея се посочва, че сред основните цели на партията ще бъде воденето на дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.


Снимка: Юлиан Тодоров

Членовете на партията ще работят за отстояване на върховенството на закона, за промяна на корупционния политически модел у нас и за институционално укрепване и ръст на доверието в държавните институции. „Републиканци за България“ ще провежда политика, която да гарантира енергийната независимост на България, както и по-добри условия за работа на изучилите се в чужбина български младежи.

Цел на партията е и промяна на негативния образ на българския бизнес, както и минимизиране на негативните ефекти от демографската криза.

 Учредяването на ПП „Републиканци за България“ ще бъде следващата седмица.


Снимки: Юлиан Тодоров

Източник: TOPNOVINI.BG

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар