Д-р Шеф е първенец на випуска си в Медицинския университет в София и като такъв е наградена с отличието “Златен Хипократ”. През 2017 година защитава докторската си дисертация към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе в Мадрид. Убедена, че приложението на съвременните технологии е задължителна част от развитието на медицината,тя посвещава дисертацията си на ефектите от лазерните и светлинните системи в дерматологията.

 Професионалният ѝ път през последните 10 години минава през престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция и Великобритания, а в продължение на няколко години завежда и сектора по лазерна дерматология към катедра „Дерматология и венерология“ при Военномедицинска академия – София.В момента д-р Шеф упражнява частна практика в кабинета си на бул. Акад. Иван Гешов и е трейнър на водещата световна компания за хиалуронови филъри „Restylane“, където обучава професионалисти как да ги поставят.

Как да се грижим за кожата си по време на бременост?

– По време на бременността женското тяло е подложено на множество промени – хормонални, съдови, метаболитни. Затова не е учудващо, че кожата, като най-големия орган от човешкото тяло, също претърпява значителни промени. Повечето от тях обикновено се изявяват рано в хода на бременността и преминават след раждането. Поради това в този период женското тяло се нуждае от повече внимание и грижи от всякога. Проблемите, които най-често възникват, са напълно решими – при това в повечето случаи, в домашни условия. Ето кои са основните оплаквания:

 1/ Кожата ми е по-суха от обикновено, дори имам сърбеж! вероятно най-честото оплакване в дерматологичния кабинет.Проявява се позначително при жени, които по принцип страдат от суха, атопична кожа, но по време на бременността проблемът се задълбочава. Поради хормоналните промени кожата става дори по-суха, започва да се лющи и да сърби.

Решението тук е изцяло козметично. Изберете козметика за къпане, която да хидратира и омазнява кожата. Такива продукти са емолиентните кремове, балсами, млека, олия.За предпочитане e да не се прилагат нови мазила, които бременната не е използвала преди и не познава ефекта им, тъй като има риск от алергична реакция. Най-добре е да се свържете с дерматолог за предписване на подходяща медицинска козметика.

2/ Защо се появяват стрии? Как да ги предотвратя?

– Стриите по време на бременност са обичайноявление и се дължат на чисто физиологичното разтягане на кожата при резки промени на теглото. Затова и се появяват най-често в областта на корема, гърдите и бедрата.Съпътстващ фактор е също хормоналният дисбаланс, който променя еластичността и хидратацията на кожата на бременните.

Стриите не се появяват при всички жени, тъй като са резултат от генетична предразположеност. Някои бременни не получават нито една стрия, и то без да използват специфична козметика. Други пък редовно се мажат с различни кремове и лосиони и въпреки тях получават стрии. И все пак, нужно е да отбележим, че при стегната и хидратирана кожа рискът от поява на стрии, е по-малък. Според някои специалисти редовните упражнения и прилагането на кремове, съдържащи витамин Е и алфа-хидрокси киселина могат ако не да предотвратят, то поне да спомогнат за намаляването на количеството и дълбочината им.

Ако въпреки усилията ви все пак се появяват стрии, можете да сте спокойни, че вече има ефективни методи за заличаването им. Нужни са между 4 и 6 процедури през есенно-зимния период за пълно изглаждане на кожата.

3/ Защо се появяват тъмни петна лицето по време на бременността?

– Някои наричат тази кожна промяна маска на бременността. Дерматолозите използват термина „хлоазма“. Най-често около третия месец на бременността по бузите, носа и брадичката започват да се появяват кафеникави плаки. Те се дължат както на хормоналните промени, присъщи на бременността, така и на прекомерното излагане на слънце. За щастие, в повечето случаи изчезват напълно малко след раждането.

Може да намалите риска от петната като избягвате излизанията в часовете, когатослънчевото греене е най-силно. Задължително предпазвайте кожата си и с продукти със слънцезащитен фактор. Правилото в случая на бременните е, че колкото по-висок е той, толкова по-добре. За лицето си избирайте SPF не по-малък от 30. На пазара има богат избор от медицинска козметика за различни типове кожа, включително и за такава със склонност към хиперпигментация, каквато е хлоазмата.

Ако 3 месеца след раждането петната не са избледнели, можете да се обърнете към вашия дерматолог за препоръка за избелваща терапия.

4/ Защо акнето и розацеята се  влошават?

– Може би сте мислили, че с преминаването на пубертета сте се отървали от досадното акне, но по време на бременността е вероятно този проблем отново да се прояви. Обикновено след раждането акнето отшумява от само себе си, но по време на бременността ще намалите количеството на пъпките, ако почиствате кожата си редовно и избягвате тежкия грим.

Розацеята също се обостря в периода на бременност. За пациентките с този проблем важи с пълна сила правилото да се пазят от слънцето. Стойте на сянка и използвайте възможно най-силния слънцезащитен фактор. Използват се специални медицински продукти с фотозащита, които съдържат и съставка занамаляване на зачервяването. Попитайте своя дерматолог за най-подходящия за вас!

5/ Бенките ми се променят, опасно ли е?

– По време на бременност поради повишаване на меланоцитостимулиращия
хормон (MSH) се наблюдава свръхпродукция на меланин (пигмент). Неговото количество е в повече заради хормоните на бременността и това води до потъмняване на бенки по тялото на жената.Размерът им също може да се увеличи – особено на тези, които се намират в зони на разтягане, като например гърдите и корема. В повечето случаи тези промени не са притеснителни, но трябва да се вземе предвид и възможността за развитие на раково образувание. Начинът да избегнете това е след раждането да се консултирате с дерматолог.

Ако някоя бенка нарасне много, промени си цвета или започне спонтанно да кърви, добре е бъдещата майка да се консултира със специалист своевременно, дори да е преди раждането.

6/ Разширени капиляри по лицето и краката

– Повишеният обем на кръвта и хормоналните промени по време на бременността стават причина за поява на разширени капиляри и вени по повърхността на кожата. Най-засегнати са лицето и краката, но в повечето случаи кръвоносните съдове се нормализират малко след раждането. Ако във вашия случай този проблем не изчезне от само себе си, няколко лазерни процедури през есенно-зимния период са достатъчни да го решат.

Грижата за собственото здраве трябва да е приоритет на всеки, но по време на бременността вниманието към собственото тяло е дори още по-важно. Първите признаци на здравословни проблеми обикновено се проявяват върху кожата, затова следете изкъсо нейното състояние и спазвайте следните прости правила за здраве:

Пийте най-малко два литра вода дневно.
Не прекалявайте с храните с високо съдържание на сол и рафинирани захари.
Отделяйте достатъчно време за почивка. Опитайте се да спите най-малко 7-8 часа през нощта. Бременността е изтощително преживяване за жените. Ако искате да поддържате редовното си темпо през деня, използвайте нощта за пълноценна почивка.
И накрая, не забравяйте физическите упражнения. Това ще ви помогне не само да контролирате теглото си, но и да се чувствате по-добре и по-енергични.

By Християн Гьошев

Християн Гьошев е главният редактор на сайта Bulgarianews.bg. Автор е на редица материали, отразяващи светския живот в България. Пиар е на едни от най-популярните светски личности, както и на няколко от най-уважаваните бизнесмени. Собственик и организатор е на светските награди ,,Знаменитост на годината” и на конкурси за красота и е инициатор на множество благотворителни и културни събития.

Вашият коментар